lördag 3 mars 2012

Förhördes om Reykjavíkbomb: Ni borde skämmas

Mannen var på väg till en demonstration när han stoppades av polisen, tvingades i handbojor och togs in till förhör. Där fick han ständigt svara på frågor om sina politiska åsikter och om han var kapabel att bygga en bomb. Efter förhöret släpptes mannen. I Svipan skriver han att de som i dag styr Island borde skämmas - men rosar samtidigt inrikesminister Ögmundur Jónasson för att han tagit sig tid att lyssna på demonstranterna.

Den 31 januari exploderade två sprängladdningar på Hverfisgata i Reykjavík bara några meter från regeringens högkvarter. På platsen efterlämnade attentatsmannen ett bombliknande föremål. Det visade sig dock så småningom att det inte innehöll något sprängmedel.

En 71-årig man bosatt i Reykjanesbær har erkänt dådet och hävdar att han inte hade någon medhjälpare. Men innan spåren ledde fram till den misstänkte höll polisen ett stort antal förhör. Utredningen inriktades på personer som visat sitt missnöje genom att delta i protester mot alltinget och andra myndigheter.

Två män förhördes i direkt anslutning till explosionerna. En av dem skriver nu om sina upplevelser i Svipan. Han riktar där hård kritik mot vad han anser vara kränkande behandling från polisens sida. Samtidigt hävdar han att många myndigheter och politiker struntar i den utsatthet som präglar vardagen för många arbetslösa, pensionerade och handikappade.

Mannen berättar i artikeln om hur gripandet gick till. Han var tillsammans med en kamrat på väg in till Reykjavík för att demonstrera mot Alþýðusamband Íslands, Islands motsvarighet till LO. I Kópavogur stoppades bilen och mannen slets tillsammans med sin kamrat ur fordonet. Han fann sig snart omringad av minst fyra polisbilar. Han fick på sig handbojor och fick sätta sig i en av polisbilarna. Mannens glasögon gick sönder under gripandet.

Redan under färden till polishuset hävdar mannen att han behandlades nedsättande. Poliserna gav inget svar på varför han gripits och uppmanade honom att hålla tyst.

Efter tre timmar på polishuset fick mannen veta att han hördes i egenskap av misstänkt. Han fick vid upprepade tillfällen svara på frågor om sitt deltagande i demonstrationer, sina politiska åsikter och tekniska kunskaper. Mannen skriver att han förstod ganska lite av det stora polispådraget och polisernas upphetsning - han begrep inte hur han kunde kopplas ihop med ett bombdåd.

Mannen hävdar att hans kamrat också behandlades kränkande. Kamraten ska ha fått hjärtproblem utan att polisen bekymrade sig nämnvärt om detta.

I artikeln riktar mannen också kritik mot så gott som hela det isländska samhället för bristande förståelse för de skuldsattas situation. Han skriver att många gömmer sig bakom samhällsfunktioner när de sviker sina utsatta medmänniskor. Ett undantag är inrikesminister Ögmundur Jónasson, som han tackar eftersom han tagit sig tid att lyssna på många som har det svårt.

Den 71-årige mannen släpptes efter att han erkänt bombdådet. Polisen betraktar ärendet som uppklarat och det är upp till åklagare att fatta beslut om åtal. Han riskerar upp till tio års fängelse.

Här kan du läsa mer om sprängattentatet.