torsdag 1 mars 2012

Isländskt påsköl stoppas - burken är för barnslig

Burken är för barnslig för att påskölet Páskagull ska få säljas i Vínbúðins butiker. Det är andra året i följd som ett påsköl stoppas från att nå ut i butikerna eftersom förpackningen underkänts av det statliga sprit- och tobaksmonopolet ÁTVR. Tillverkaren Ölgerðin Egill Skallagrímsson tänker överklaga beslutet.

Áfengis- og tóbaksverslun ríkisins har under det senaste året fått kritik av bryggeribranschen för att agera smakpolis när det gäller vilka nyheter som får börja säljas i Vínbúðins butiker. I påskas stoppades ölet Heilagur papi eftersom avbildningen av en munk på etiketten ansågs kunna vara stötande. I år har vinet Motörhead shiraz fått nobben eftersom gruppen anses glorifiera drogmissbruk och oansvarigt sex, och Black Death Beer fick avslag då uppmaningen Drink in peace på etiketten ansågs ovidkommande.

Samtliga beslut har överklagats. Áfengis- og tóbaksverslun ríkisins fick också backa om Heilagur papi, men då hade bryggeriet redan bytt ut etiketterna för att inte tvingas kassera hela produktionen.

Nu är det Páskagull som stoppas från att komma ut i det isländska systembolagets butiker. Färgsättningen och påskkycklingen på burken är enligt myndigheten för barnsliga och kan ge intrycket av att Páskagull är en produkt som lämpar sig för minderåriga. Dessutom framgår det enligt ÁTVR inte tillräckligt tydligt att det rör sig om öl. Inte heller alkoholhalten på 5,2 procent deklareras tillräckligt tydligt, skriver Fréttablaðið.

Óli Rúnar Jónsson, varumärkeschef vid Ölgerðin Egill Skallagrímsson, är kritisk till beslutet. Han säger i Fréttablaðið att ÁTVR tidigare godkänt samma etikett när Páskagull var tänkt att tappas på flaska. När bryggeriet i stället valde en burk ändrade sig myndigheten:
"Vi är missnöjda med ÁTVR:s beslut. Det kostar oss massor av pengar. ... Påskkycklingar har jättelänge använts vid försäljning av påskvaror, oavsett om det är för vuxna eller barn."
Bryggeriet har överklagat beslutet till finansdepartementet, men ärendet kommer knappast att hinna behandlas före påsk. Det innebär att de 100 000 burkar av Páskagull som redan står färdiga nu riskerar att förbli osålda. ÁTVR:s beslut gör att ölet inte får säljas av Vínbúðin, men det kommer däremot att finnas hos restauranger och barer som tar in det samt på taxfree-butiken på flygplatsen i Keflavík, eftersom den inte ingår i det statliga monopolet.

Finansminister Oddný G. Harðardóttir säger i Fréttablaðið att hon inte har sett samtliga aktuella burkar, men att hennes uppfattning är att ÁTVR:s beslut följer regelverket:
"Det talas särskilt om anständighetskänsla och våld i lagen. Tanken är också att lagen ska ha ett förebyggande värde. Jag har sett påsköl med söta kycklingar och alkohol i färgglada flaskor som påminner om juiceflaskor. Emballaget antyder att det är något annat än alkohol i dem."
Här kan du läsa mer om produkter som stoppats av ÁTVR.