tisdag 13 mars 2012

Mångmiljonförlust för Blå lagunen

Blå lagunen förlorade 135 miljoner isländska kronor under 2010. Bolaget har också skulder på 3,9 miljarder. Trots en strid ström av fullbetalande utländska besökare har badet alltjämt svårt att locka tillräckligt många islänningar för att få verksamheten att gå runt, rapporterar Vísir.

Varje år besöker 400 000 personer Blå lagunen. Antalet gäster har inte minskat, men andelen fullbetalande besökare har minskat efter krisen. Inträdet kostar i dag 4 800 isländska kronor, men den som säger sig vara medlem i vänklubben går in för under halva priset.

Blå lagunen fick förra året hård kritik för vad som i praktiken fungerar som två olika prislistor, en för islänningar och en för utlänningar. Sedan dess har det blivit möjligt även för personer som inte är isländska medborgare att gå med i klubben, men erbjudandena om rabatterade besök finns enbart på isländska.

År 2010 gjorde Bláa lónið hf, som bolaget heter, enligt bokslutet en förlust på 135,2 miljoner isländska kronor. Intäkterna uppgick till 2,7 miljarder, där inträden svarade för en knapp tredjedel och annan försäljning till en fjärdedel.

Under 2010 delades verksamheten upp i fyra olika bolag. HS Orka äger i dag 24,4 procent, Landsbanki 24,3 procent och Hvatning 17,3 procent, uppger Vísir.

Bláa lónið hf har skulder på 3,9 miljarder. Tillgångarna uppgår till 5,8 miljarder. Bolaget har genom ett avtal med HS Orka ensamrätt på verksamheten till och med år 2044.

Här kan du läsa mer om Blå lagunen.