torsdag 1 mars 2012

Ragna Árnadóttir klättrar - fyra månader före valet

En av förhandsfavoriterna verkar inte vara sugen på att ta upp kampen om presidentämbetet. Ragna Árnadóttir avancerar ytterligare inom energibolaget Landsvirkjun och blir nu vice vd. Att hon tar ett nytt kliv i karriären fyra månader före presidentvalet betyder sannolikt att hon inte avser att kandidera.

Med fyra månader kvar till presidentvalet har ännu ingen kandidat anmält sig. Ólafur Ragnar Grímsson gav tidigare i veckan beskedet att han efter påstötningar från allmänheten på nytt ska överväga att ställa upp för en femte period. Det ansvar för finanskraschen som många islänningar lägger på den sittande presidenten gör dock att han den här gången knappast skulle undgå att möta en utmanare.

Ett tungt namn i förhandsspekulationerna har varit juristen Ragna Árnadóttir. Hon har gedigen erfarenhet från högsta departementsnivå och dessutom varit justitieminister utan partibok. Hon var då det i särklass mest respekterade och betrodda statsrådet i den rödgröna koalitionsregeringen. På Facebook finns en kampanjgrupp som uppmanar henne att ställa upp.

Så tycks det alltså inte bli. I stället tar hon enligt ett pressmeddelande ytterligare ett kliv på karriärstegen genom att bli vice vd för energibolaget Landsvirkjun. Med bara fyra månader kvar till valdagen betyder det sannolikt att Ragna Árnadóttir inte tänker ställa upp i presidentvalet.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.