torsdag 29 mars 2012

Reykjavík e-röstar om satsningar i stadsdelarnaFarthinder, badplatser, planteringar, lekplatser och gångvägar är några av de saker som Reykjavíkborna nu kan ta ställning till i en folkomröstning på nätet. De projekt som får flest röster i varje stadsdel kommer att genomföras av kommunen. Totalt gäller omröstningen 180 förslag och 300 miljoner isländska kronor.

Reykjavíkborna har själva fått bidra med förslag. Idéerna har diskuterats på hemsidan Betri hverfi, en del av modersajten Betri Reykjavík som är ett forum för medborgarförslag. De fem mest uppskattade idéerna varje månad plockas också upp av kommunen för vidare utredning.

Inför omröstningen har kommunen delats in i tio stadsdelar. Budgeten på 300 miljoner isländska kronor fördelas proportionellt efter antal invånare i respektive stadsdel. Varje kommuninvånare som är minst 16 år får sedan genom kommunens hemsida rösta på sina egna favoritförslag för det egna kvarteret. De idéer som får mest gehör ska genomföras under sommaren.

Omröstningen pågår till och med den 3 april och är ett led i Reykjavíks strävan efter ökad direktdemokrati och medbestämmande. Borgmästare Jón Gnarr har spelat in två klipp som uppmanar medborgarna att delta.Här kan du läsa mer om omröstningen.