fredag 23 mars 2012

Selfoss ska bli hela södra Islands centrum

Ett helt nytt affärsområde ska göra Selfoss till södra Islands centrum. En tomt på sex hektar strax utanför stadskärnan ska bli platsen för 18 000 kvadratmeter butiksyta. Affärscentrumet ska locka både turister och boende. Butikerna kommer att ge jobb åt 70 till 100 personer, skriver Dagskráin.

I Selfoss bor i dag drygt 6 000 personer. Det gör staden till den största på södra Island och den största i landet som inte ligger vid havet. Men med grannstäderna och sommarhusbefolkningen inräknad finns här delar av året närmare 50 000 människor.

Detta vill nu kommunen tillsammans med företaget Gatnamót ta tillvara. Miðja Suðurlands, Suðurlands centrum, är det planerade affärsområde som ska göra Selfoss till hela södra Islands hjärta.

En tomt på sex hektar har utsetts för bygget. Den ligger i korsningen mellan ringvägen och väg 35 strax utanför centrala Selfoss. Platsen är strategiskt vald. Ringvägen kommer alltjämt att gå förbi här när den får en ny sträckning öster om Selfoss genom en ny bro över Ölfusá. Här passerar resenärer på väg till Landeyjahöfn och Västmannaöarna, alla som tar väg 35 mot de tusentals sommarhusen vid Grímsnes, Gullfoss, Geysir och Þingvellir, samt alla som färdas på ringvägen österut mot Vík í Mýrdal eller västerut mot Reykjavík.

Selfoss växer redan som handelsstad. På sistone har bland annat Hagkaup, Bónus, Byko, Nettó och Europris etablerat sig i staden.

Gatnamót och kommunen tror alltså att kundunderlaget är ännu större. Miðja Suðurlands innebär upp till 18 000 kvadratmeter butiksyta. Här ska små butiker samsas med stora lågprisjättar. Turister ska lockas av kaféer och restauranger samt utställningar om vulkaner och jordvärme. Här ska också finnas byggvaruhus, bilverkstäder och bensinstationer. Centrumet ska ge jobb åt 70 till 100 personer.

Tanken är att Miðja Suðurlands ska bli just hela södra Islands centrum. Kommunen och Gatnamót räknar enligt Dagskráin med att området kommer att fortsätta att växa samtidigt som turismen fortsätter att öka. Dessutom blir kommunikationerna med Reykjavíkområdet allt bättre.

Alla är dock inte lika entusiastiska över förslaget. Kolbrún Markúsdóttir, som har en affär i centrala Selfoss, undrar i Sunnlenska hur kommunen samtidigt vill verka för en livlig centrumhandel med många småbutiker och ett köpcentrum för branschjättar. Tillsammans med andra näringsidkare i stadskärnan har hon kontaktat kommunledningen för att få besked om framtidsplanerna.

Hur bygget av Miðja Suðurlands ska finansieras är ännu inte klart. De kalkyler som gjorts visar dock att projektet skulle kunna betala sig inom loppet av tio till femton år.

Kommunen har hittills betalar arkitektbyrån P-Ark drygt fem miljoner isländska kronor för arbete med förberedelserna, rapporterar Dagskráin. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, ordförande för Framstegspartiet, är inblandad i projektet som rådgivare. Han har tidigare arbetat med stadsplanering i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om Selfoss.