torsdag 8 mars 2012

Slåttergräsfjäril nykomling på Island

Med ett vingspann på sex centimeter kan slåttergräsfjärilen vara den största fjärilen som funnits på Island. Men det mesta tyder på att det exemplar som hittats var en ensam besökare som liftat till Island. Arten brukar nämligen inte finnas norr om den sextioandra breddgraden.

En parkvakt hittade i somras den döda fjärilen på parkeringen vid Askja norr om Vatnajökull på det isländska höglandet. Först troddes det röra sig om en amiralfjäril, men fyndet var både större och mörkare.

Náttúrufræðistofnun Íslands insektsexpert fastslog så småningom att det rörde sig om en slåttergräsfjäril, en art som aldrig tidigare påträffats i landet och dessutom är betydligt större än de bofasta fjärilarna. Slåttergräsfjärilen trivs bäst mellan sextioandra breddgraden och den nordafrikanska kusten. Den har aldrig tidigare setts på Island.

Náttúrustofa Norðausturlands uppger dock i ett pressmeddelande att slåttergräsfjärilen knappast tagit sig till Island på egen hand. I stället tros den på något sätt ha liftat norrut.

Foto: Jóhanna Katrín Þórhallsdóttir/Náttúrustofa Norðausturlands