tisdag 20 mars 2012

Våren är här - ljungpiparen har landat

Den här gången finns det bildbevis - ljungpiparen har landat på Island. Fågelns ankomst är det mest klassiska vårtecknet. Den första observationen gjordes i går eftermiddag vid Ytri Hólmur strax utanför Akranes, berättar Skessuhorn.

Redan för två veckor sedan rapporterades det från Eyrarbakki på sydkusten att vårens första ljungpipare hörts sjunga på ett hustak. Senare visade det sig att den ovanligt tidiga observationen förmodligen var felaktig - i själva verket rörde det sig sannolikt om en stare som härmade en ljungpipare.

Men den här gången har ljungpiparen även fastnat på bild. Erling Þór Pálsson var ute och gick med hunden i går eftermiddag när han såg en ljungpipare hoppa omkring på tunen vid gårdarna Ytri Hólmur utanför Akranes. För att vara på den säkra sidan ringde han tidningen Skessuhorns fotograf som kom till platsen och förvissade sig om att det som fastnade på bild var årets första ljungpipare.

De första observationerna brukar göras mellan den 20 och 31 mars. I år kom våren alltså aningen tidigare till Island än vanligt.

Här kan du läsa mer om ljungpiparen.