måndag 19 mars 2012

Víkurprjón får ny ägare - blir kvar i Vík í Mýrdal

Víkurprjón i Vík í Mýrdal får nya ägare. Stickningsfabriken är kommunens största privata arbetsgivare och en av ortens främsta turistattraktioner. Målet är att verksamheten ska bli kvar på orten, skriver Morgunblaðið.

I Mýrdalshreppur bor i dag 459 personer varav drygt hälften i tätorten Vík í Mýrdal. I regionen finns många mjölk- och fårbönder. Den största privata arbetsgivaren är Víkurprjón, som under vintern har 17 heltidsanställda och ökar med ytterligare några tjänster under sommarmånaderna.

Þórir N. Kjartansson grundande stickningsfabriken för 32 år sedan. Med tiden har den blivit en av ortens främsta turistattraktioner. Souvenirbutiken är öppen året runt där kunder kan se hur plagg av isländsk fårull tillverkas i den intilliggande fabriken.

Företaget har varit till salu en tid och Þórir N. Kjartansson beslutade sig nyligen för att sälja sin aktiepost på 13 procent av Víkurprjón. Ny ägare är Drífa hemmahörande i Garðabær. Drífa är liksom Víkurprjón en av de största aktörerna inom ylleindustrin och tillverkar bland annat tröjor och jackor. Företaget grundades år 1972 i Hvammstangi och är mest känt för varumärket Icewear.

Þórir N. Kjartansson säger i Morgunblaðið att framtiden för fabriken är ljus och att han inte befarar att den kommer att flyttas från orten. Den byggdes dessutom ut nyligen.

Víkurprjón gjorde en vinst på 14,4 miljoner isländska kronor år 2010 och företaget har inga större skulder. Året innan var vinsten 24,3 miljoner. Þórir N. Kjartansson uppger dock i Viðskiptablaðið att intäkterna har ökat stadigt efter finanskraschen med mellan 10 och 20 procent per år i takt med att turisterna blivit allt fler.

Här kan du läsa mer om Vík í Mýrdal.