söndag 25 mars 2012

Vulkan kännetecknar Island - kan inte skyddas

Vulkaner är något som kännetecknar Island. Därför går det inte att få ensamrätt på ordet. Det meddelar Neytendastofa efter att företaget Volcano Iceland vänt sig till myndigheten för att få ett annat designföretag att sluta sälja kläder under namnen Volcano Design och Volcano Icelandic Design.

Volcano Iceland ägnar sig åt kläddesign. Detsamma gör företaget V.D. Hönnunarhús, men plaggen säljs med namnen Volcano Design och Volcano Icelandic Design. Volcano Iceland anser att det finns en uppenbar förväxlingsrisk mellan varumärkena då samtliga används för kläder. Företaget gick därför till Neytendastofa för att få myndigheten att stoppa konkurrentens marknadsföring.

Neytendastofa avslår dock Volcano Icelands begäran. Volcano, eldfjall eller eldstöð på isländska, är ord som är nära förknippade med Island och kännetecknar landet. Det kan enligt myndigheten därför inte få varumärkesskydd eftersom det är för allmänt. Visserligen, skriver Neytendastofa, är design och mode inte något som direkt kan associeras till vulkaner, men det argumentet är inte tillräckligt starkt.

Beslutet innebär att V.D. Hönnunarhús kan fortsätta att marknadsföra kläder med namnen Volcano Design och Volcano Icelandic Design. Neytendastofa anser inte att användningen bryter mot marknadsföringslagen.