onsdag 11 april 2012

Anklagar medierna för att backa upp Þóra Arnórsdóttir

Foto: Pressbild
RÚV och 365 står bakom Þóra Arnórsdóttirs presidentkandidatur. Och Ólafur Ragnar Grímsson tackade 365 för stödet genom att stoppa den medielagstiftning som hade tvingat fram ökad ägarspridning inom koncernen. De salvorna levererar Ástþór Magnússon - som för tredje gången ställer upp i ett presidentval.

I dagsläget handlar sommarens presidentval om Ólafur Ragnar Grímsson och Þóra Arnórsdóttir. De övriga fyra kandidaterna kan närmast beskrivas som statister. Kristín Ingólfsdóttir, rektor för Háskóli Íslands, skulle kunna göra valet till en kamp mellan tre kandidater. Hon uppger för RÚV att hon bestämmer sig i veckan om hon avser att ställa upp.

Ett ja från Kristín Ingólfsdóttir skulle innebära avsevärt större möjligheter för Ólafur Ragnar Grímsson att väljas om. Att han skulle nå 50 procent av rösterna förefaller uteslutet. Den senaste fyraårsperioden har han skaffat sig många nya vänner men betydligt fler nya fiender - många av dem redo att rösta på i princip vem som helst för att få bort honom. Därför är det troligt att Ólafur Ragnar Grímsson tjänar på om det finns flera starka motkandidater som kan plocka röster av varandra. Då kan en tredjedel av väljarstödet räcka för att säkra fyra år till.

Þóra Arnórsdóttir meddelade i går genom Facebook att hon grundat en valfond. Den får dra in högst 35 miljoner isländska kronor och taket för varje enskild givare är 400 000. Alla som skänker mer än 200 000 kronor kommer att bli offentliga. Varken Þóra Arnórsdóttir eller maken Svavar Halldórsson får veta vilka som donerat utan bara totalsumman och "om det finns pengar till flygbiljetter och kaffe". Det får inte lånas pengar till kampanjkassan och om det blir något över skänks pengarna till välgörande ändamål.

Taket för Þóra Arnórsdóttirs kampanj motsvarar en tredjedel av vad Ólafur Ragnar Grímssons kampanj kostade år 1996 omräknat till dagens penningvärde. Även om det är oklart hur den sittande presidenten tänker kämpa för omval står det klart att Þóra Arnórsdóttir avser att vara en utmanare med mindre ekonomiska muskler.

Ástþór Magnússon har utmanat Ólafur Ragnar Grímsson två gånger tidigare men som bäst fått 2,1 procent av rösterna. Inget tyder i dagsläget på att det ska gå bättre den här gången. I går gick han dock ut och mer eller mindre anklagade både Þóra Arnórsdóttir och Ólafur Ragnar Grímsson för att vara ohederliga.

I Fréttablaðið skriver Ástþór Magnússon att mediekoncernen Norðurljós-365, som backat upp Ólafur Ragnar Grímsson ekonomiskt, fick rejält betalt när presidenten gjorde företaget tjänsten att stoppa den lag om mediekoncentration som hade klubbats i alltinget år 2004.

Ástþór Magnússon hävdar dessutom att Ólafur Ragnar Grímsson egentligen saknar intresse för folkviljan - omdebatterade lagar som Kárahnjúkar-bygget och första Icesave-avtalet godkändes utan vidare. Det var först när presidentens opinionssiffror rasade som han började flirta med väljarna. Möjligheten att stoppa lagar menar han Ólafur Ragnar Grímsson enbart använt för att gynna särintressen, bidragsgivarna hos 365 och den egna karriären.

Ástþór Magnússon går även till frontalangrepp mot Þóra Arnórsdóttir. Han påstår att hennes kandidatur skapats i samarbete med 365 och public service-bolaget RÚV. Regissör är filmaren Gaukur Úlfarsson, som skapade den framgångsrika tv-figuren Silvía Nótt och arbetade bakom kulisserna när Jón Gnarr och Bästa partiet tog makten i Reykjavík för två år sedan.

Ástþór Magnússon tar även chansen att attackera medierna i allmänhet. Han hävdar att de dikterar vilka kandidater som ges utrymme, och än så länge har hans egen kandidatur inte varit i närheten av den uppmärksamhet som getts åt Ólafur Ragnar Grímsson och Þóra Arnórsdóttir. Själv har han räknat ut att han hittills bara fått 2,82 procent av det spaltutrymme som den sittande presidenten fått inför valet.

Medierna borde enligt Ástþór Magnússon i stället ge varje kandidat exakt lika mycket tid eller spaltmeter. Det skulle ge honom möjligheten att berätta om hur han vill utveckla demokratin genom fler folkomröstningar. Frågan är dock om det medieutrymme Ástþór Magnússon fick i går snarare bidrog till att förstärka bilden av honom som någon som kampanjar genom att svartmåla motkandidaterna. Vid två tidigare tillfällen har det inte visat sig vara någon framgångsrik strategi.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.