söndag 29 april 2012

Årets första vikval fångad utanför Ísafjörður

Årets första vikval har landats i hamnen i Ísafjörður. I år väntas jakten omfatta både sillval och vikval. Branschjätten Hvalur hoppas att intresset för sillval på den japanska marknaden har ökat efter misslyckad egen jakt - medan vikvalen främst säljs i isländska butiker. Den första vikvalen ska torkas och förvandlas till Bæjarstjórabitar, torkat valkött.

I fredags seglade Konráð Eggertsson in i hamnen i Ísafjörður med årets första vikval. Nyfikna besökare fick smaka färskt valspäck vid kajen. Köttet används till Bæjarstjórabitar, vilket innebär att det saltas och torkas på samma sätt som beef jerky. Båten Halldór Sigurðsson ÍS kommer snart att styra ut för fortsatt valjakt, skriver Bæjarins Besta.

I Västfjordarna är valfångsten småskalig. Det mesta tyder dock på att sommarens jakt kommer att bli mer omfattande än förra årets. Hrefnuveiðimanna fångade då 53 vikvalar med båten Hrafnreyður KÓ-100 och siktar på något fler i år. Även Hvalur tros återuppta jakten på sillval i år efter att ha gjort uppehåll förra sommaren, rapporterar Skessuhorn.

Med hänvisning till minskat intresse från den japanska marknaden efter jordbävningskatastrofen blev Hvalurs båtar kvar i hamn hela förra året. Branschjätten har dessutom valkött till ett värde av 2,4 miljarder isländska kronor i lager.

Hvalurs vd, Kristján Loftsson, vill för Skessuhorn inte kommentera sommarens jakt, men tidningen erfar att företaget redan har börjat anställa folk till både Hvalfjörður och Akranes för att ta hand om köttet. Valfångststationen i Hvalfjörður står också redo att ta emot nya fångster.

Kristján Loftsson besökte tidigare i år japanska importörer för att undersöka marknadsläget. Japan har i år fångat färre valar än vanligt - vårens jakt i Antarktis resulterade bara i omkring en fjärdedel av den totala kvoten på 900 djur. Det gör att Hvalur hoppas att exporten till Japan ska kunna komma igång på nytt.

I dagsläget är Japan det enda landet dit export av isländskt valkött i någon större skala kan bli aktuell. Hvalur har i år möjlighet att fånga upp till 170 sillvalar. Om jakten blir av väntas den skapa omkring 100 arbetstillfällen under sommarmånaderna.

Här kan du läsa mer om årets valfångst.