måndag 2 april 2012

Årets jakt på vikval börjar i april

Förra året fångade Hrefnuveiðimanna 53 vikvalar med båten Hrafnreyður KÓ-100. I år siktar vd:n Gunnar Bergmann Jónsson på att jaga fler djur. Startskottet för årets jakt väntas gå i slutet av april då fartyget väntas lägga ut från hamnen i Kópavogur.

Den isländska valfångsten gick förra året på sparlåga. Jakten var den minst omfattande på flera år. Bara fyra båtar sökte och fick tillstånd.

Branschjätten Hvalur ställde helt in jakten på sillval med hänvisning till jordbävningskatastrofen i Japan som fick konsumtionen att minska. Företaget har dessutom redan valkött till ett värde av 2,4 miljarder isländska kronor på lager i fryshus.

Hrefnuveiðimanna var tillsammans med några fångstmän som ägnar sig åt småskalig jakt de enda som fångade val förra året. Vikvalen går till skillnad från sillvalen inte främst på export utan säljs mest på Island. Vikval serveras på många turistrestauranger och är också ganska populärt på grillen både frusen och färsk.

Enligt Gunnar Bergmann Jónsson såldes allt kött som producerades förra året. Han tror på en stigande efterfrågan i år.

Förra året fångade Hrefnuveiðimanna 53 djur. Årets kvot för vikval är 216 djur. Gunnar Bergmann Jónsson säger till Morgunblaðið att företaget denna säsong siktar på något större fångster:
"Vi har sökt om tillstånd och vi håller nu på med att göra båten klar. Vi siktar på att ge oss ut i andra halvan av april."
Jakten sker främst vid Faxaflói men Gunnar Bergmann Jónsson räknar även med att jaga i Breiðafjörður. Valarna slaktas i en anläggning i Hafnarfjörður.

Ansökningstiden för årets jakt på vikval löper ut den 4 april.

Här kan du läsa mer om valjakten.