måndag 30 april 2012

Bjuder dubbelt upp för Jóhanna Sigurðardóttirs plastmugg

Foto: Virkir morgnar
Sjónlistamiðstöðin i Akureyri köpte plastmuggen Jóhanna Sigurðardóttir druckit ur för 105 000 isländska kronor. Nu bjuder Självständighetspartiets ungdomsförbund dubbelt upp för föremålet. Anledningen: Att tömma muggen är enligt ordföranden Davíð Þorláksson det enda statsministern lyckats slutföra under sina dryga tre år som regeringschef.

När Jóhanna Sigurðardóttir besökte RÚV:s studio upptäckte programmakarna bakom Virkir morgnar att hon inte kastat den plastmugg hon druckit vatten ur. Muggen pryddes av ett rejält läppstiftsavtryck från den isländska statsministern.

Virkir morgnar bestämde sig för att auktionera ut muggen. Budgivningen vinnare blev Sjónlistamiðstöðin i Akureyri. Museet motiverade köpet med att plastmuggen bör betraktas som ett funnet objekt som skildrar dagens Island och balanserar på gränsen mellan konst och samhälle. Köpeskillingen gick till välgörande ändamål.

Museet köpte muggen för 105 000 kronor. Nu kan Sjónlistamiðstöðin - och i förlängningen skattebetalarna - göra en vinst på lika mycket. Självständighetspartiets ungdomsförbund, Samband ungra sjálfstæðismanna, vill nämligen köpa plastmuggen för 210 000 kronor. Ordföranden Davíð Þorláksson skriver i ett brev att pengarna samlas in bland medlemmarna:
"Självständighetspartiets ungdomsförbund anser att muggen har ett stort kulturellt och historiskt värde som den enda frågan som statsministern i historiens värsta regering har avklarat. Som exempel på frågor som statsministern inte avklarat kan nämnas löftet om en lösning på hushållens skuldproblem och lyckligtvis har hon inte lyckats förstöra fiskeregelverket och grundlagen. Inget av detta har hon lyckats med trots att hon haft drygt tre år på sig för detta."
Inspirationen till erbjudandet kommer sannolikt från Davíð Oddsson, chefredaktör för Morgunblaðið och tidigare ordförande för Självständighetspartiet. I en ledare ordvitsade han nämligen om museets muggköp:
"Málið sem Jóhanna drakk úr og var selt á 105.000 kr. er fyrsta málið sem Jóhanna hefur klárað á þessu kjörtímabili."
Davíð Oddsson utnyttjar dubbelbetydelsen i frasen klára málið. Den betyder dels att 'tömma muggen', dels att 'avklara saken/frågan'. Att dricka ur plastmuggen är enligt honom således det enda Jóhanna Sigurðardóttir lyckats med som regeringschef.

Erbjudandet presenterades i fredags - då det var högst 365 dagar kvar till nästa alltingsval - och löper ut i dag. Om Sjónlistamiðstöðin nappar kommer plastmuggen att ställas ut på partihögkvarteret i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om plastmuggen.