lördag 7 april 2012

Black Death Beer och Páskagull säljs i Vínbúðin

Både Black Death Beer och Páskagull tas till försäljning i Vínbúðins butiker. Det isländska alkoholmonopolet backar efter att först ha stoppat ölen på grund av etiketterna. Myndigheten anser inte längre att argumenten för att inte tillåta försäljningen är tillräckliga.

Tidigare i år valde Áfengis- og tóbaksverslun ríkisins, det isländska alkohol- och tobaksmonopolet, att säga nej till två nya ölmärken där producenterna ansökt om tillstånd att sälja dem i Vínbúðins butiker. Påskölet Páskagull stoppades med motiveringen att burkens utseende och etikett gav ett barnsligt intryck och att det därmed inte framgick tillräckligt tydligt att det rörde sig om starköl. Black Death Beer fick nobben eftersom budskapet drink in peace ansågs vara ovidkommande.

Det var långt ifrån första gången som ÁTVR satt stopp för försäljning i det isländska systembolagets butiker. Vinet Motörhead shiraz nobbades eftersom gruppen ansågs glorifiera drogmissbruk. Påskölet Heilagur papi stoppades förra året eftersom etiketten - med en bedjande munk - skulle kunna uppfattas som stötande. Detta beslut revs senare upp efter att ha överklagats. Även försäljningsförbudet mot Motörhead shiraz ska prövas.

Från producenter har ÁTVR anklagats för att agera smakpolis. Myndigheten ändrar sig nu om Black Death Beer och Páskagull innan finansdepartementet tagit upp överklagandena.

Ölgerðin Egill Skallagrímsson, som producerar Páskagull, vände sig till Heilbrigðiseftirlit Reykjavíkur, miljö- och hälsoskyddstillsynen i Reykjavíkområdet, för ett utlåtande. ÁTVR fick medhåll om att burkens utseende borde ändras men också om att producenten borde få en rimlig frist att ändra förpackningen.

Bryggeriet och ÁTVR har nu enligt ett pressmeddelande kommit överens om att Páskagull ska säljas i Vínbúðins butiker. Samtidigt lovar Ölgerðin Egill Skallagrímsson att se över samtliga etiketter så att det finns en tydlig skillnad mellan produkter med och utan alkohol.

Black Death Beer har producerats sedan 1989 och säljs bland annat i taxfree-butiken i Keflavík. Men när Valgeir T. Sigurðsson, som sedan 1978 äger varumärket Black Death, ville få in ölet även i Vínbúðins butiker tog det stopp. På etiketten finns nämligen texten drink in peace, något som ÁTVR ansåg vara ovidkommande och därför avslog ansökan.

Valgeir T. Sigurðsson valde att överklaga beslutet, men ÁTVR backar nu alltså innan finansdepartementet tagit upp ärendet. Han säger till Fréttablaðið att myndigheten nu anser att det inte finns tillräckliga skäl att stoppa Black Death Beer:
"Jag sade att jag hellre stod utanför dessa butiker än att ändra etiketten på flaskan. Jag tycker det är totalt orimligt att det skulle finnas någon man eller kvinna på stan som ska uppfostra en, denna vansinniga förmyndarmentalitet."
Black Death Beer väntas nu dyka upp hos Vínbúðin i början av maj. Sigrún Ósk Sigurðardóttir, biträdande direktör för ÁTVR, säger i Fréttablaðið att detta beslut inte påverkar andra liknande ärenden:
"Detta är ett självständigt beslut och har inte någon koppling till andra frågor som är under utredning."
Här kan du läsa mer om Páskagull och Black Death Beer.