lördag 21 april 2012

De osålda isländska chokladpåskäggens öde

600 000 chokladpåskägg tillverkades av Freyja och Góa i år. De osålda äggen smälts ned och blir till ny choklad - men påskkycklingarna och visdomsorden hamnar i soporna. Godiset i äggen används på nytt eller ges bort.

Islänningarna tillhör världens mest godisätande folk. Varje år sätter islänningarna enligt Morgunblaðið i sig omkring 800 ton godis till ett värde av över en miljard isländska kronor. Omkring hälften är lösviktsförsäljning - och på den marknaden säljs en majoritet av sötsakerna på lördagar då butikerna av tradition har halva priset på lösviktsgodis.

En annan tradition är chokladpåskäggen fyllda med smågodis och ett ordspråk eller en spådom. I år tillverkade Freyja mellan 400 000 och 500 000 påskägg och Góa cirka 100 000 ägg. Bägge företagen ökade produktionen inför årets påskhelg - i snitt blir det närmare två ägg per islänning.

Atli Einarsson vid Góa säger i Morgunblaðið att årets bästsäljare var nummer tre, ett påskägg med en vikt av 175 gram. Butikerna har returrätt på osålda ägg - och de tas om hand i fabriken:
"Vi bryter upp dem, använder vad som går och en del ger vi bort. ... Detta tar några dagar."
Lárus Eggertsson, försäljningschef hos Freyja, berättar i Morgunblaðið att företaget gör likadant. Det som går att återanvända tas om hand. Chokladen smälts ned och används på nytt och smågodiset kan ibland också användas igen. Men de påskkycklingar som pryder äggen och de ordspråk som finns inuti dem har gjort sitt:
"De kastas allihop."