fredag 13 april 2012

Hamborgarabúllan öppnar i London

Hamborgarabúllan blir nästa isländska matexport. I maj öppnar hamburgerhaket i London. Menyn blir densamma som på de fem restaurangerna i hemlandet.

Det är inte första gången som en isländsk snabbmatsrestaurang lanseras utomlands. I Sverige har Serrano fyra restauranger och i USA har Saffran etablerat sig. Men där är det mexikanskt respektive indiskt som står på menyn, och när Hamborgarabúllan tar steget utanför hemlandet är det till Island importerad matkultur som går på export.

Hamborgarabúllan finns i dag på fem ställen i Reykjavíkområdet. Tómas Tómassson grundade restaurangen år 2004, men hade redan då arbetat i branschen i över 20 år. Han säger i Viðskiptablaðið att varken konceptet eller menyn ändras inför lanseringen i Stobritannien:
"Vi har fått en lokal i centrala London. Den ligger på en gata som går parallellt med Oxford Street. Men jag tror att det är bäst att säga att den ligger nära Debenhams, för alla islänningar vet ju var Debenhams ligger."
Tómas Tómasson ger sig inte in på detta äventyr helt på egen hand. Lanseringen är ett samarbete med Hall Dan Johansen och Valgarð Sörensen, som äger både Laundromat café och Úrilla górillan i Reykjavík.

Valgarð Sörensen säger till RÚV att det rör sig om en småskalig satsning - Hamborgarabúllan har inte alls samma högtflygande ambitioner som de isländska affärsmän som gärna höll till i samma kvarter under åren före krisen:
"Vi tar detta i små steg. Vi tänkte inte börja så tidigt men vi hade tur med läget och hyran. Det är lätt att ta en sådan idé som Hamborgarabúllan utomlands eftersom den är av ganska litet omfång."
Tómas Tómasson protesterade för tre år sedan tillsammans med kockkollegan Úlfar Eysteinsson mot den höga styrräntan genom att inte raka skägget. Bägge hann förvandlas till tomteimitatörer innan räntan sjönk under tioprocentsträcket. Läs mer här.