tisdag 3 april 2012

Island inför 10 000-kronorssedel

En isländsk 10 000-kronorssedel införs redan till hösten. Motivet blir poeten Jónas Hallgrímsson och ljungpiparen. Den nya valören är ett sätt att möta det ökade omloppet av kontanter i samhället efter krisen. Det meddelade centralbankschefen Már Guðmundsson i ett tal vid Seðlabanki Íslands femtioförsta årsmöte.

Under en längre tid motsvarade andelen kontanter i omlopp 1 procent av Islands bruttonationalprodukt. Under de senaste åren har andelen stigit till 2,5 procent. Betal- och kreditkort är dock alltjämt de i särklass viktigaste betalningsmedlen.

Att mer kontanter är i omlopp samtidigt som kronans värde faller, inflationen ökar och priserna stiger gör att Seðlabanki Íslands nu tänker införa en 10 000-kronorssedel. Den nya valören kommer att lanseras under hösten eller vintern.

Motivet blir poeten Jónas Hallgrímsson och ljungpiparen, den fågel som kanske är det mest efterlängtade vårtecknet. Ljungpiparen har enligt Vísindavefurinn även av Jónas Hallgrímsson beskrivits som en budbärare om vårens ankomst. Sedeln kommer till utförande att påminna om andra isländska sedlar, men kommer också att få fler säkerhetsinslag för att förhindra förfalskning.

I dag är 5 000-kronorssedeln, som infördes år 1986, den högsta valören. Det är också den enda sedel som har en kvinna som motiv, biskopshustrun Ragnheiður Jónsdóttir. 1 000-kronorssedeln började tryckas år 1984. Då var de nya sedlarna ett svar på den höga inflation som fått kronans värde att rasa.

Hösten 2008 dök det dock upp en 10 000-kronorssedel i flera butiker i Reykjavíkområdet. Motivet var dåvarande centralbankschefen Davíð Oddsson. Det visade sig snart att sedeln var en del av ett konstprojekt - men somliga besökare tog med sig sedeln och lyckades handla för den i butikerna.

Här kan du läsa mer om Davíð Oddsson-sedeln.