lördag 14 april 2012

Ny lösning kan rädda Kolaportið undan stängning

Byggarbeten hotade att stänga Reykjavíks populära loppmarknad Kolaportið i 18 månader. Men nu är en annan lösning på gång som gör att verksamheten kan fortsätta. Den planerade rampen som skulle dela huset i två kan vara historia.

Kolaportið är något av en institution i Reykjavík. Den helgöppna loppmarknaden har funnits i över tjugo år. Efter att först ha hållit till i Seðlabanki Íslands garage vid Arnarhóll flyttade den år 1994 till tullhuset vid Tryggvagata.

Redan år 2008 klubbades omfattande byggnadsarbeten vid tullhuset. Taket ska renoveras, en ramp byggas från parkeringsplatserna och parkeringen asfalteras. I slutet av förra året såg det ut som att Kolaportið skulle bomma igen nu under våren och öppna först lagom till nästa jul.

Men nu ser det ut som att marknaden slipper stänga i 18 månader. Myndigheterna har tänkt om och den ramp som skulle klyva huset på mitten finns inte kvar på ritbordet. Gunnar Hákonarson, vd för Kolaportið, säger till Morgunblaðið att han nu har goda förhoppningar om att hitta en lösning som inte hotar verksamheten:
"Idén gick ut på en ramp och parkeringsplatser på tullhusets tak. Den lösningen hade varit fruktansvärd för Kolaportið eftersom det skulle vara ett jätteschabrak som butiken skulle ha svårt att anpassa sig till."
Här kan du läsa mer om Kolaportið.