fredag 27 april 2012

Þóra Arnórsdóttir vinner på hederlighet

Foto: Pressbild
Þóra Arnórsdóttir har alltjämt ett stabilt övertag mot Ólafur Ragnar Grímsson. Hela 49 procent av islänningarna avser att rösta på den populära programledaren i sommarens presidentval. Där Ólafur Ragnar Grímsson uppskattas för sina kunskaper och sin erfarenhet lockar Þóra Arnórsdóttir väljare genom sin hederlighet och uppförande. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun.

Två månader återstår till det isländska presidentvalet, kandidater har ytterligare en månad på sig att anmäla sig och valrörelsen har knappt kommit igång. Ändå ser det ut som att valet kommer att stå mellan Þóra Arnórsdóttir och Ólafur Ragnar Grímsson. Övriga kandidater får närmast finna sig i att vara statister.

Þóra Arnórsdóttir har stöd av 49 procent av islänningarna. Ólafur Ragnar Grímsson får i mätningen 34,8 procent följd av Ari Trausti Guðmundsson med 11,5 procent, Herdís Þorgeirsdóttir med 3 procent, Ástþór Magnússon med 0,8 procent, Jón Lárusson med 0,6 procent och Hannes Bjarnason med 0,3 procent.

Att Ólafur Ragnar Grímsson hos många väljare förknippas med finanskraschen återspeglas också i undersökningen. Hos Þóra Arnórsdóttirs anhängare anger 45 procent att hederlighet är en av de viktigaste orsakerna till att valet faller på henne. För Ólafur Ragnar Grímsson är samma siffra bara 18 procent. En annan egenskap som väger tungt hos Þóra Arnórsdóttir men lätt hos Ólafur Ragnar Grímsson är hennes allmänna uppförande. Den sittande presidenten uppskattas i stället främst för sin kunskap och erfarenhet samt kvaliteter när det gäller kontakter med andra länder.

Ari Trausti Guðmundsson meddelade sin kandidatur så sent som den 19 april. Han har hittills främst lockat väljare från dem som tidigare varit osäkra. Hans sympatisörer betonar hederlighet, kunskap och erfarenhet samt kompetens jämfört med andra kandidater.

Þóra Arnórsdóttir säger i Morgunblaðið att hon är tacksam för väljarnas stöd:
"Jag måste erkänna att detta kommer något oväntat men jag är full av tacksamhet. ... Det är precis som tidigare två hela månader kvar till valet så vi är alldeles lugna. Men vi är helt enkelt fruktansvärt tacksamma och tar detta som en stor uppmuntran."
Här kan du läsa mer om presidentvalet.