fredag 13 april 2012

Premiärseger för Island på hemmaplan i ishockey-VM

Med 4-0 besegrade Island i går kväll Nya Zeeland i öppningsmatchen i ishockey-VM i Reykjavík. Robin Hedström gjorde tre av lagets mål. Segern innebär att Island sannolikt har undanröjt hotet om nedflyttning till division III.

När pucken släpptes i Skautahöllin i går kväll var det Islands första hemmamatch i ishockey på sex år. Lottningen i division II grupp A är tuff. I gruppen återfinns både Spanien och Estland, som förra året åkte ur division I. Av de kvarvarande lagen är Serbien och Kroatien betydligt högre rankade nationer som Island aldrig har besegrat.

Island mötte Nya Zeeland senast för två år sedan i Estland. Då blev det isländsk seger med 3-1. Därför var gårdagens vinst inför presidenten Ólafur Ragnar Grímsson förmodligen ett stort steg mot nytt kontrakt. Motståndet lär däremot vara för tufft för att landslaget ska kunna upprepa 2011 års fina placering.

Förra året slutade Island trea efter segrar mot Kina, Bulgarien och Irland samt förluster mot Kroatien och Rumänien. Då gjorde Robin Hedström landslagets första mål i turneringen, och så blev det även i går. Vänsterforwarden svarade för tre fullträffar i gårdagens segermatch mot Nya Zeeland. Jónas Breki Magnússon gjorde det fjärde målet. Island vann skottstatistiken med förkrossande 47-6.

I truppen finns som vanligt flera spelare som har både svenska och isländska medborgarskap. Robin Hedström representerar Åseda som i år slutade sist i division 2 södra B. Dennis Hedström vaktar till vardags målet i EHC Bregenzerwald i den österrikiska andraligan. Vänsterforwarden Emil Alengård, som i går svarade för en assist, spelar med Mjölby i division 1 E. Division 4-klubben Boo IF:s Daniel Ädel fanns med i den trupp som förbundskaptenen Olaf Eller tagit ut, men spelade inte i går.

VM-turneringen fortsätter för Islands del i kväll, fredag, med match mot Serbien 20.00 (22 svensk tid), samma tid gäller för matchen mot Estland på söndag, mötet med Spanien på tisdag och avslutningsmatchen mot Kroatien på onsdag.

Samtliga matcher direktsänds över nätet genom Morgunblaðiðs webb-tv.