måndag 9 april 2012

Professor stämmer alltingspolitiker för ärekränkning

Þór Saari hävdade att professor Ragnar Árnason avlönades av fiskebranschen. Nu stäms alltingsledamoten vid Héraðsdómur Reykjaness för ärekränkning. Ekonomiprofessorn kräver en halv miljon isländska kronor i skadestånd för det felaktiga påståendet - som Þór Saari redan har tagit tillbaka.

Upprinnelsen till dispyten mellan ekonomiprofessorn och alltingspolitikern var en debatt i parlamentet i höstas om professurer bekostade av näringslivet. I en efterföljande intervju med DV sade Þór Saari att Ragnar Árnason "fått lön från LÍÚ i årtionden" och antydde därmed att han skulle gå ärenden åt fiskebranschens intresseorganisation Landssamband íslenskra útvegsmanna.

Men Ragnar Árnason har varken fått betalt av eller suttit på någon professur bekostad av LÍÚ. Uppgifterna rättades i ett senare nummer av DV och Þór Saari har tagit tillbaka sina uttalanden.

Ändå blir händelsen nu en rättssak. Ragnar Árnason anser nämligen att ursäkterna och rättelserna inte varit tillräckligt tydliga. Hulda Árnadóttir, advokat åt Ragnar Árnason, säger i Fréttablaðið att den rättelse som publicerades i DV inte var nog:
"Ragnar uppmanade honom att han offentligt skulle be om ursäkt och ta tillbaka uttalandet, men han var inte villig att göra det och därför såg sig Ragnar tvungen att inleda denna process för att få uttalandet ogiltigförklarat."
Þór Saari kallar i Fréttablaðið stämningsansökan för "trams" som redan kostat honom en kvarts miljon och så småningom sannolikt kommer att gå på en miljon isländska kronor. Han säger till Eyjan att Ragnar Árnasons agerande är skadligt för det universitet han representerar:
"Efter att rättelsen kom tog han kontakt med mig och sade att han fortfarande avsåg att stämma mig. Så hördes ingenting i den här saken på lång tid förrän det publiceras nyheter om att vi inom Rörelsen var på väg att lägga fram förändringar i fiskelagstiftningen. Dagen efter kom bekräftelse på att en rättsprocess skulle inledas. ... Det skämmer ut både Hagfræðistofnun och Háskóli Íslands att skolans anställda agerar på detta sätt."
Ragnar Árnason kräver nu Þór Saari på en halv miljon isländska kronor i skadestånd.