söndag 15 april 2012

Självständighetspartiet nära egen majoritet

Självständighetspartiet är nästan dubbelt så stort som regeringspartierna. Samtidigt rasar stödet för Lilja Mósesdóttirs nya parti. Det visar en ny opinionsmätning utförd av Vísir. Men misstron mot de etablerade partierna är fortfarande stor. Nästan hälften av de tillfrågade kunde inte uppge hur de skulle rösta om det var val till alltinget i dag. Av dem som svarar sympatiserar var femte med ett parti som i nuläget saknar representation i parlamentet.

Den regeringsombildning som genomfördes vid årsskiftet har inte fått genomslag i opinionssiffrorna. Socialdemokraterna och Gröna vänstern fortsätter att kämpa i motvind. Självständighetspartiet lockar nu på egen hand nästan dubbelt så många väljare som den rödgröna koalitionen tillsammans.

Självständighetspartiet får 42,6 procent vilket skulle ge 29 mandat i alltinget, bara 3 från egen majoritet i parlamentet. Partiet har ökat 18,9 procentenheter jämfört med valresultatet våren 2009.

Socialdemokraterna har i dag stöd av 14,8 procent av väljarna, en halvering jämfört med valresultatet. Gröna vänsterns 8,6 procent innebär en ännu större nedgång. Med 14,6 procent ligger Framstegspartiet alltjämt på samma nivå som i valet för tre år sedan.

Två nya partier under ledning av avhoppare från något av alltingspartierna skulle ta plats i parlamentet om det var val i dag. Guðmundur Steingrímssons Ljus framtid får 7,2 procent, vilket skulle ge fyra mandat. Lika många ledamöter får Lilja Mósesdóttirs Solidaritet med 6 procent. Anmärkningsvärt är dock att partiet i den förra mätningen nådde 21,3 procent av väljarstödet.

På långt avstånd från femprocentspärren återfinns Högergröna med 2,3 procent av väljarstödet, Gryning - som består av Rörelsen, Medborgarrörelsen och Liberalerna - med 2,1 procent och Folkfrihetspartiet med 0,9 procent.

Förtroendet för de etablerade partierna sviktar alltjämt betänkligt. Hela 46 procent av de tillfrågade kunde inte uppge hur de skulle rösta om det var val i dag.

En gallupmätning publicerad i början av april visar liknande tendenser för partisympatierna. Självständighetspartiet får där 38,2 procent, Socialdemokraterna 17,5 procent, Framstegspartiet 13 procent, Gröna vänstern 11,2 procent, Solidaritet 8,9 procent, Ljus framtid 4,7 procent och Rörelsen 1,9 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.