fredag 11 maj 2012

Favoritplatser på Island - 23: KjötborgMed Bónus intåg på den isländska livsmedelsmarknaden hamnade fokus på prispress. Med allt färdigpackat, minimal personal, begränsat sortiment och spartansk inredning inleddes på allvar det som skulle bli ett korståg mot kvartersbutikerna. Lågprismarknader växte upp i utkanterna av städerna och de bilburna islänningarna lockades till köpcentrumen.

För kvartersbutikerna började en svår överlevnadskamp. Få vände sig längre till affären på hörnet för annat än små kompletteringsköp.

Kjötborg kämpar än så länge emot moderniseringen. I 55 år har butiken på Ásvallagata varit något betydligt mer för stamkunderna. Här går det bra att handla på krita och ägarna Gunnar och Kristján har alltid tid för en pratstund.

Kjötborg är en lanthandel placerad mitt i centrala Reykjavík. Sortimentet påminner om ett varuhus i miniatyr samtidigt som det skvallrar om att kundkretsen har sina egna favoriter. Inte i någon annan butik i Reykjavík finns ett sådant berg av portionsförpackade pommes frites för mikro i frysdiskarna. I den bemärkelsen är det bara läget som är unikt - liknande butiker, som på samma sätt är ett självklart nav för grannskapet, finns det alltjämt gott om i glesbygden.

Förmodligen är det värmen som håller Kjötborg vid liv. Gunnar och Kristján är inte bara pratmakare, utan de pålitliga bröderna som löser alla problem. De smyglevererar smörgåsar till den hungerstrejkande mannen på äldreboendet, ordnar begravningskostymen till den desperate kunden och slaktar riporna som den förvirrade fadern kommer dragandes med minuterna före stängningsdags på självaste julafton.

Att Guðmundur, som själv jobbar på Bónus, själv föredrar att handla på Kjötborg säger nog en hel del. Butiken må vara en skrubb men den har personlighet.

För den som tröttnat på lämmeltågen av turister i centrala Reykjavík är Kjötborg i Vesturbær, bara några hundra meter från Tjörnin, dessutom ett givet andningshål. Som utböling går det ganska snabbt att tas upp i den där kretsen som får Kristjáns och Gunnars munnar att löpa till synes in i det oändliga.

Kjötborg har också blivit dokumentärfilm - du ser en trailer ovan.