torsdag 17 maj 2012

Hög arbetslöshet men svagt jobbintresse på Suðurnes

Landets högsta arbetslöshet - men ett svalt intresse för de jobb som utannonseras på Suðurnes. Flera företag har svårt att fylla vakanserna. Ändå står var åttonde utanför arbetsmarknaden i regionen.

Regeringen har många gånger lovat att prioritera satsningar som skapar nya arbetstillfällen på Suðurnes. Árni Sigfússon, kommunchef i Reykjanesbær, har flera gånger visat sitt missnöje med regeringen. Han hävdar i Morgunblaðið att den ser ner på kommuninvånarna och inte gör tillräckligt för att bekämpa arbetslösheten:
"Debatten visar att där bor utbildningsfattiga och förlägna människor med obrukbara kommunstyrelser som inte gör något annat i arbetsmarknadsfrågor än att tänka på aluminiumfabriker."
De stora investeringarna har visserligen uteblivit, men många arbetsgivare som söker personal har svårt att hitta lämpliga kandidater. Trots den höga arbetslösheten verkar intresset vara svalt. Magnús Þórisson, restaurangägare i Keflavík, säger till Víkurfréttir att tillgången till arbetskraft är begränsad:
"Det har inte alls gått att få hit människor för kvällsarbete. Vi har försökt att nå ut till studenter, eftersom detta arbete passar dem väl och det är möjligt att tjäna sig en hacka."
Ágúst Þ. Eiríksson, ägare till Drífa som bland annat kontrollerar varumärket Icewear, har fått liknande reaktioner. Företaget köpte nyligen Víkurprjón i Vík í Myrdal. Nu är det dags att öppna en ny och mindre fabrik på Suðurnes. Tio tjänster utannonserades, men bara fem personer sökte jobben. Ágúst Þ. Eiríksson säger i Víkurfréttir att resultatet ären besvikelse:
"Vi såg på det som så att det vore en smart idé att börja verksamheten här. Arbetslösheten i området är stor, och då särskilt bland kvinnor. Reaktionerna har varit en stor besvikelse för oss."
Här kan du läsa mer om situationen på Suðurnes.