torsdag 3 maj 2012

Huang Nubo arrenderar Grímsstaðir á Fjöllum i 40 år

Foto: Slysavarnafélagið Landsbjörg
Nio isländska kommuner går ihop och köper Grímsstaðir á Fjöllum för att i sin tur hyra ut fastigheten åt Huang Nubo. Så lyckas den kinesiske investeraren runda inrikesminister Ögmundur Jónassons avslag. Huang Nubo arrenderar marken i inledningsvis 40 år och avser att investera omkring 20 miljarder isländska kronor på turistnäringen i regionen. Förslaget hamnar på regeringens bord i morgon, rapporterar RÚV.

I november förra året valde inrikesminister Ögmundur Jónasson att inte bevilja Huang Nubo och Beijing Zhongkun Investment Group tillstånd att köpa Grímsstaðir á Fjöllum - ett sådant är nödvändigt för företag utan hemvist i EES-området eller personer som inte är EES-medborgare. Han motiverade beslutet med att en affär på 300 kvadratkilometer mark skulle skapa ett prejudikat som i princip skulle göra det omöjligt att säga nej till framtida fastighetsköp.

Beskedet var ännu en kil i regeringssamarbetet mellan Socialdemokraterna och Gröna vänstern. Socialdemokraterna tog också kontakt med Huang Nubo, och det stod strax klart att partiet tillsammans med kommunerna i regionen avsåg att göra sitt yttersta för att driva igenom affären.

I februari besökte Bergur Elías Ágústsson, kommunchef i Norðurþing, Huang Nubo i Kina för att dra upp riktlinjer för ett arrendekontrakt. Och presidenten Ólafur Ragnar Grímsson gick ut och hyllade Huang Nubo för att han fått islänningarna att förstå naturens värde - och välkomnade hans investeringsplaner och kallade investeraren "en god man".

Upplägget för affären ser enligt RÚV ut så här: Nio kommuner på norra och östra Island köper de 72 procent av Grímsstaðir á Fjöllum som är till salu. Ägare blir ett gemensamt aktiebolag. Detta bolag arrenderar i sin tur marken till Huang Nubo på inledningsvis 40 år. Köpet finansieras genom förskottsbetalning av hyran från Huang Nubo.

I planerna för den lyxiga semesteranläggningen avsedd för kinesiska turister ingår ett förstklassigt hotell med 100 rum, golfbana, flygfält, spa och ridhus. Det har talats om investeringar på 20 miljarder isländska kronor och någonstans mellan 400 och 600 nya arbetstillfällen.

Frågan landar på nytt på regeringens bord i morgon. Ögmundur Jónasson säger till Vísir att han inte känner till detaljerna i det nya förslaget, och att ingen heller har kontaktat inrikesdepartementet i frågan. Han har tidigare sagt att alla arrenden som överstiger tre år måste gå genom honom, medan Huang Nubo och de nio kommunerna i stället har vänt sig till den nu föräldralediga näringsministern Katrín Júlíusdóttir.

På hennes inrådan har Huang Nubo också ansökt om att få bygga hotellet genom att hänvisa till en färsk lag som gör det möjligt att avtala bort vissa av markägarnas rättigheter om det gäller investeringar av stor vikt för näringslivet. Åtminstone fyra sådana undantag har tidigare beviljats - för Becromals aluminiumproduktion i Akureyri, för Thorsils kiselanläggning i Húsavík, en kiselanläggning i Helguvík och Verne Holdings serverhallar i Keflavík.

Ännu ett nej från Ögmundur Jónasson skulle förmodligen utlösa en regeringskris. Samtidigt är det inte bara ett ja från regeringen som är ett villkor för affären. Islands kommuner har genom lagändringar efter finanskrisen små möjligheter att gå i borgen samt delta i riskabla investeringsprojekt, något som enligt förslaget heller inte ska ske. Det kan ändå innebära individuella prövningar av samtliga deltagande kommuners ekonomi, något som skulle kunna dra ut på tiden.

Även om köpet går igenom har Huang Nubo begränsade möjligheter att förändra Grímsstaðir á Fjöllum. Innan Ögmundur Jónasson stoppade affären hade han bjudit 860 miljoner isländska kronor för 72 procent av fastigheten. Staten äger 25 procent av marken och andra privatpersoner 3 procent. Utan deras samtycke kan det bli svårt att ändra detaljplanen.

Här kan du läsa mer om Huang Nubo och Grímsstaðir á Fjöllum.