söndag 27 maj 2012

Majoritet islänningar vill rösta om EU-förhandlingar

En majoritet av islänningarna vill folkomrösta om förhandlingarna om EU-medlemskap ska avbrytas eller fortsätta. Intresset för att rösta är störst bland den borgerliga oppositionens sympatisörer. Det visar en opinionsmätning publicerad i Fréttablaðið.

I torsdags lyckades Jóhanna Sigurðardóttir och Steingrímur J. Sigfússon få tillräckligt många av regeringspartiernas ledamöter att säga nej till ett förslag från framstegspartisten Vigdís Hauksdóttir om en folkomröstning om fortsatta förhandlingar med EU, och därigenom undvika en regeringskris. En majoritet av islänningarna hade dock velat se en annan utgång.

57,9 procent vill rösta om förhandlingarna om villkoren för EU-medlemskap ska fortsätta eller stoppas i förtid. 42,1 procent vill inte att det ska hållas en folkomröstning i frågan.

Bland Självständighetspartiets väljare finns det starkaste stödet för en folkomröstning. Där vill 67,2 procent att islänningarna får avgöra om samtalen ska avbrytas eller gå vidare. Den åsikten delas av 60,4 procent av Framstegspartiets väljare, 46,7 procent av Gröna vänsterns anhängare och 20,4 procent av Socialdemokraternas sympatisörer.

Kvinnor är betydligt mer positiva till att folkomrösta än män. 63,4 procent av kvinnorna mot bara 52,7 procent av männen vill att islänningarna får säga sitt i frågan om fortsatta förhandlingar.

Här kan du läsa mer om Island och EU.