fredag 25 maj 2012

Marken gav vika - turister föll 40 meter vid Dyrhólaey

Foto: Grétar Einarsson/
Björgunarsveitin Víkverji
Två turister föll 40 meter när en klippkant på Dyrhólaey rämnade. Att de trampade igenom marken utlöste ett 100 meter brett jordskred. Bägge turisterna vårdas på sjukhus men ingen av dem är allvarligt skadad. Raset är det största vid Dyrhólaey på 25 år. Räddningstjänsten anser att det närmast är ett mirakel att ingen skadades svårt vid olyckan.

Turisterna, en man och en kvinna, promenerade i går förmiddag vid klippkanten på Dyrhólaey. Plötsligt gav marken vika och de föll 40 meter och landade på stranden. Genomtrampningen utlöste ett 100 meter brett jordskred som paret lyckades undkomma. Troligtvis var raset ögonblicket före när de föll nedför kanten, vilket kan ha minskat kraften i fallet.

Mannen bröt foten och kvinnan klagade på ryggsmärtor. Bägge hade också många skrubbsår. Kvinnan klarade sig bättre än mannen och kunde från stranden signalera och ropa efter hjälp.

Foto: Grétar Einarsson/
Björgunarsveitin Víkverji
Mannen och kvinnan fördes enligt ett pressmeddelande med helikopter till sjukhus i Reykjavík för vård. Ingen av dem ådrog sig dock några livshotande skador. Grétar Einarsson, som för Björgunarsveitin Víkverjis räkning var en av dem som ryckte ut för att undsätta paret, berättar för Vísir att mannen trodde att hans sista stund hade kommit:
"Detta är inget mindre än ett underverk. ... Det är helt otroligt att de klarade sig så väl."
Þorsteinn Gunnarsson ryckte också ut för räddningstjänstens räkning. Han säger i Morgunblaðið att turisterna hade tur i oturen. Klippkanterna är farliga eftersom de kan rämna när som helst. Dessutom kan tidvattnet innebära att den som faller hamnar direkt i havet:
"Det är helt otroligt att komma ur detta med livet i behåll. Det är ett mycket farligt område under dessa klippbranter. När det är flod och bränningar där når havet ända fram till berget på vissa sträckor så detta kan vara mycket farligt."
Foto: Grétar Einarsson/
Björgunarsveitin Víkverji
Dyrhólaey har länge varit ett omtvistat område. Det finns varningsskyltar och gångstigar i området, men där jordskredet inträffade fanns inga band eller andra markeringar. Kommunen beviljades enligt ett fullmäktigebeslut tidigare i år ett bidrag på fem miljoner isländska kronor för förbättringar i området.

Umhverfisstofnun, som är den myndighet som bedriver tillsyn vid Dyrhólaey, beslutade i år om ytterligare besöksbegränsningar. Området är helt eller delvis stängt under våren och sommaren för att skydda fågellivet. Synen på hur och när detta ska göras skiftar dock. Förra året spärrade några av markägarna på eget initiativ av tillträdet till platsen. För att slippa en liknande situation i år igen har sysselmannen granskat ägarförhållandena i området och enligt Dagskráin kommit fram till att kommunen Mýrdalshreppur äger 53,85 procent av marken. Även dessa uträkningar är dock föremål för debatt.

Ólafur Jónsson, områdeschef vid Umhverfisstofnun, uppger i Morgunblaðið att myndigheten tillsammans kommunen nu ska se till så att skyltningen vid Dyrhólaey förbättras. Samtidigt innebär många av Islands främsta turistattraktioner risker för den som inte är försiktig:
"Det finns många faror i detta område, precis som det ofta är vid klippkanter där det är en stor ström av människor som vid Látrabjarg, vid Hornbjarg och vida omkring."
Gårdagens olycka vid Dyrhólaey är den andra allvarliga fallolyckan inom loppet av en vecka. I söndags skadades en man bosatt i Ísafjörður i Aðalvík på Hornstrandir när han samlade fågelägg. Repen gick av och mannen föll ett tiotal meter och landade på en klippavsats.

Räddningstjänsten tog sig till det obefolkade och väglösa området med båt, som sedan åkte till en plats där det gick att landa med helikopter. Därifrån flögs mannen till Reykjavík för vård. Han ska bland annat ha drabbats av bäckenbrott. I ett uttalande sägs mannen må förhållandevis bra och flyttades i går från akutavdelningen.

Här kan du läsa mer om fallolyckor vid Látrabjarg.