onsdag 2 maj 2012

Måsterror i Kópavogur efter köttmjöl på fotbollsplaner

Fotbollsplanerna i Kópavogur har invaderats av tusentals skrikande och tjattrande måsar. I stället för gödsel har kommunen strött köttmjöl över gräsmattorna. Nu klagar boende på att fåglarna stör nattsömnen. Nu används gas för att få bort de högljudda måsarna.

I stället för gödsel användes förra året köttmjöl för att få fart på gräsmattorna i Kópavogur. Då var köttmjölet i puderform. I år har det i stället spridits i pelletsform - något som har inneburit starkare lukt och förvandlat fotbollsplanerna till ett smörgåsbord för måsarna.

En person som bor nära HK:s hemmaplan berättar i Morgunblaðið att det varit svårt att sova de senaste dagarna sedan gräsmattan invaderats av hundratals skränande måsar:
"Måsarnas oväsen har gjort att det får som följd att jag är dåligt utsövd eftersom de skränar framför fönstret hos en hela natten. Barnen i kvarteret gillar dem heller inte. Sedan har gåsskrämman som används för att skrämma bort måsarna orsakat än mer buller."
Ómar Stefánsson, kommunfullmäktigeledamot för Framstegspartiet och föreståndare för idrottsanläggningarna i kommunen, reser nu runt mellan fotbollsplanerna och skjuter med gasgevär för att störa måsarna. Han säger i Fréttablaðið att årets val av köttmjöl var ett misstag:
"Planerna som fick mjölet förra året ser mycket bättre ut än de andra planerna. Det är bara vansinne att köpa konstgödsel. ... Skillnaden ligger i att köttmjölet är i pellets nu men var mer som puder förra året. Då är det som att sprida godis över planen."
Att skjuta med gasgevär är ingen definitiv lösning. Måsarna håller sig nämligen bara borta en stund och återvänder när obehaget är över.

Ómar Stefánsson hoppas dock att kommunen ska kunna driva fåglarna på flykten inom de närmaste dagarna. Planen är att få ned köttmjölet i grässvålen genom att klippa gräsmattorna och vattna dem rejält, skriver Fréttablaðið.