onsdag 16 maj 2012

Ólafur Ragnar Grímsson knappar in på Þóra Arnórsdóttir

Foto: Pressbild
Þóra Arnórsdóttirs försprång i kampen om att bli Islands nästa president minskar. En ny mätning utförd av MMR visar att den sittande statschefen Ólafur Ragnar Grímsson knappar in på den populära programledaren. Samtidigt dalar stödet för de övriga kandidaterna. Sommarens val får därmed alltmer karaktären av en tvekamp beskådad av fem statister.

I söndags inledde Ólafur Ragnar Grímsson sin återvalskampanj. I måndags besökte han Grindavík där han tog ytterligare några steg i riktning mot fiskebaronernas syn på kvotsystemet. Han skämtade med åhörarna om de var redo att överlämna beslutanderätten över fiskets framtid till alltinget eller Reykjavík 101, huvudstadens centrala stadsdelar där andelen fiskare förmodligen är försumbar. Och i ännu en salva mot Þóra Arnórsdóttir sade han att presidentvalet inte är någon skönhetstävling.

Ólafur Ragnar Grímsson har valt konfrontation och har helt gett upp hoppet om att hitta nytt stöd hos mitten- och vänsterväljare. I stället söker sig den gamle vänsterpolitikern längre högerut och försöker nu övertyga Självständighetspartiets sympatisörer om att han är rätt val den 30 juni. Tidigare har han lockat med sitt benhårda EU-motstånd, nu har han även förklarat krig mot regeringens planer på att göra om fiskekvotsystemet.

Om den hårda linjen fungerar återstår att se. Klart är dock att avståndet mellan de två toppkandidaterna minskar. Mätningarna har dock utförts av olika opinionsinstitut, vilket gör det vanskligt att dra slutsatser av utfallet.

Þóra Arnórsdóttir har 43,4 procent av väljarsympatierna jämfört med 41,3 procent för Ólafur Ragnar Grímsson. Därefter följer Ari Trausti Guðmundsson med 8,9 procent, Andrea Jóhanna Ólafsdóttir med 2,6 procent, Herdís Þorgeirsdóttir med 1,3 procent, Jón Lárusson med 1 procent, Ástþór Magnússon med 0,9 procent och Hannes Bjarnason med 0,6 procent.

Þóra Arnórsdóttir har starkast stöd hos Socialdemokraternas och Gröna vänsterns väljare. Medelinkomsttagare, kvinnor och personer som har fyllt 30 år är hennes starkaste väljargrupper. Ólafur Ragnar Grímsson lockar däremot främst personer som sympatiserar med Framstegspartiet och Självständighetspartiet. Han är också mer populär bland män än bland kvinnor. Ari Trausti Guðmundsson går bäst hos Gröna vänsterns anhängare.

Sista dagen att anmäla sin kandidatur är den 25 maj. Hittills säger sig Ólafur Ragnar Grímsson, Ari Trausti Guðmundsson, Andrea Jóhanna Ólafsdóttir, Ástþór Magnússon, Þóra Arnórsdóttir och Herdís Þorgeirsdóttir ha samlat ihop de 1 500 namnunderskrifter som krävs. Hannes Bjarnason väntas slutföra insamlingen innan tidsfristen löper ut.

Det betyder att årets presidentval kommer att omfatta rekordmånga kandidater - trots att Jón Lárusson i går meddelade att han avbryter kampanjen och inte kommer att ställa upp i valet. Tidigare har aldrig fler än fyra personer kämpat om presidentposten. Nu ser det ut att bli sju som gör upp om ämbetet.

Jón Lárusson blir dock inte en av dem. I ett uttalande säger han att han inte lyckas samla tillräckligt stöd. Polisen från Selfoss anser att medierna har avgjort valet genom att inte behandla alla kandidater likvärdigt:
"Den tid som gått från det att jag beslutade mig för att kandidera har uppenbarat något för mig som jag faktiskt ansåg mig veta, att även om vi vill tro att vi alla är jämlika så är vissa mer jämlika än andra. Mediernas beslut att min kandidatur inte var 'på allvar' och därför inte var något ärende på deras bord, har varit en stor bromskloss och och en väckelse för min kandidatur efter att medierna tvingades att ta notis om den, har avslöjat detta faktum. Medierna tycks ha 'bestämt' vilka kandidater som ska förekomma i nästa val och vissa medier har även beslutat vilken av dem som ska avgå med segern."
Här kan du läsa mer om presidentvalet.