tisdag 22 maj 2012

Tar betalt för utryckning till avstängda vägar

Landsbjörg har tröttnat på att undsätta turister som ger sig in på stängda höglandsvägar. Nu krävs resenärer som trotsar avspärrningar och kör fast på ersättning för räddningsarbetet. Först ut med utryckningsavgiften var Björgunarsveitin Kyndill i Kirkjubæjarklaustur - förra året tvingades de inom loppet av några dagar åtta gånger undsätta turister som gett sig in på den stängda vägen mot Lakagígar.

Över hela Island finns ett nätverk av frivilliga räddningstjänster. De rycker in vid bränder, olyckor, vulkanutbrott, översvämningar och undsätter strandsatta resenärer.

Att höglandsvägarna ofta inte öppnar förrän en bit in på juni är något som inte alla besökare tar hänsyn till. Att ta sig förbi avspärrningarna är sällan särskilt svårt. Det räcker med att köra förbi en kedja eller en bock för att kunna ratta bilen in mot vildmarken.

Skadeglada och luttrade biluthyrare brukar självmant peka ut fransmän som de värsta trafiksyndarna. Flera uthyrare är också beväpnade med fotoalbum innehållande en kavalkad av de mest huvudlösa utflykterna - genomsnittsbilden föreställer en minijeep i en älvöverfart där vattnet nästan når till taket.

Höglandsvägarna öppnar sent eftersom snön ligger kvar länge samtidigt som riskerna för skador på vägarna och naturen är stora så länge det är alltför blött.

Förra veckan valde utländska turister att trotsa avspärrningen av väg F206 mot Lakagígar. De tog sig runt kedjan och skylten som visade att vägen var oframkomlig och fortsatte norrut mot Laki. Efter en kort stunds färd tog det stopp, och bilen satt fast i snön.

De utländska turisterna undsattes av Björgunarsveitin Kyndill från Kirkjubæjarklaustur, som drog loss fordonet. Föraren fick också en räkning på 20 000 isländska kronor samt böter på ytterligare 5 000 kronor för att inte ha respekterat avspärrningen, rapporterar Vísir.

Polisen gjorde bedömningen att bilen höll sig på vägen. Hade föraren dessutom gjort sig skyldig till att ha kört utanför vägen hade äventyret kostat ytterligare 200 000 kronor i böter.

Räddningstjänstchefen Hörður D. Björgvinsson säger till Vísir att Björgunarsveitin Kyndill började att ta ut ersättning från strandsatta resenärer förra våren, när åtta fordon inom loppet av några dagar körde fast på den avspärrade vägen mot Lakagígar. Räddningstjänsten kräver dock bara föraren på en utryckningsavgift när det rör sig om resenärer som trotsar lagen.

Här kan du läsa mer om de isländska höglandsvägarna.