Pompei norðursins, Nordens Pompeji, är namnet på det projekt vid Eldfells rötter där ett tiotal av de hus som begravdes under askan och lavan från 1973 års utbrott grävs fram. Totalt lade lavan omkring 400 hus under sig. Under de senaste sju åren har utgrävningarna skett på frivillig basis som ett sätt att berätta öns historia.
I dag är Pompei norðursins en populär turistattraktion. Nu ska platsen förvandlas till Eldheimar, ett museum om utbrotten på Hemön och Surtsey. I museets mitt kommer huset på Gerðisbraut 10 att återfinnas, en av de bostäder som hamnade under lavatäcket. Huset blir också museets fokus. Ny teknik ska också göra det möjligt för gästerna att själva uppleva utbrottet.
Museet blir på 1 600 kvadratmeter. Nedervåningen kommer att hysa en utställning om 1973 års utbrott på Hemön. På övervåningen blir det en utställning om Surtsey och öns status som ett av Unescos världsarv. Där kommer det dessutom att finnas en kafeteria.
Satsningen är resultatet av ett samarbete mellan kommunen Vestmannaeyjabær och Umhverfisstofnun. Myndighetens del i projektet blir att hyra den övre våningen för Surtseyutställningen. Även Hótel Vestmannaeyjar ingår i projektet. Hotellet kommer i framtiden att rikta in sin marknadsföring på vulkanutbrotten för att på så sätt bidra till att locka turister till ön och utställningen.
Ett anbudsförfarande kommer enligt ett pressmeddelande att inledas under våren och målet är att byggarbetet ska börja under sensommaren.
Alltfler turister besöker Västmannaöarna sedan den nya färjerutten till ögruppen invigdes. Den nya hamnen Landeyjahöfn på fastlandet kortar nämligen överfarten till en halvtimme. I dagsläget är Hótel Vestmannaeyjar ögruppens enda hotell, eftersom det andra hotellet brann ned i vintras och väntas öppna på nytt tidigast i sommar. Men nu är två nya hotell på väg.
Fosshótel vill etablera sig på ön genom att köpa tre av fyra våningar av Fiskiðjans gamla lokaler. Den nedre våningen av den gamla fiskfabriken är tänkt att bli det nya hemmet till ortens akvarium. Kedjan jagar nu kapital för att kunna förverkliga planerna på ett trestjärnigt hotell, rapporterar RÚV.
I höstas skrev kommunen och Sextíu plús under en avsiktsförklaring om ett hotell med 140 rum beläget mellan Herjólfsdalur och centrum. Planerna har dock reviderats något. Risken för stenras från bergen innebär att hotellet flyttas längre bort samtidigt som nät som skyddar mot fallande klippblock kommer att sättas upp.
Det är inte bara turistnäringen som går bra på Västmannaöarna. Det goda fisket har tillsammans med tillströmningen av besökare närmast utraderat arbetslösheten. Och det är svårt att locka arbetssökande till ögruppen eftersom det är ont om hyresbostäder. Svanhildur Guðlaugsdóttir, som äger N1-macken Skýlið, säger till DV att företag i tjänstesektorn heller inte kan konkurrera med de löner som erbjuds skiftarbetarna i fiskfabriken:
"Jag har försökt att annonsera i kommunbladet, Facebook och letat runt. Det har hängt en annons i fönstret hos mig i över en månad men det frågas inte ens om den. Jag har också ringt och talat med folk och har använt alla omvägar men det är bara omöjligt att hitta folk."Här kan du läsa mer om turismen på Västmannaöarna.