![]() |
Foto: Reykjavíkurborg |
I går var det ett år sedan Grímsvötns senaste utbrott började. Eruptionen var vulkanens kraftigaste på ett sekel. Redan under första dygnet skapades mer aska än under hela Eyjafjallajökullutbrottet föregående år. Eruptionen pågick i en vecka men spåren tog en månad att rensa.
I de områden som drabbades värst av nedfallet ligger fortfarande tusentals ton aska. En bonde i Fljótshverfi fick lunginflammation som följd av asknedfallet.
Som något slags påminnelse drog ett askdis in över södra Island, Västmannaöarna och Reykjavík under söndagen. I huvudstaden uppmätte kommunen i går kväll 208,8 mikrogram dammpartiklar per kubikmeter luft, vilket är långt över gränsvärdet på 50 mikrogram och betyder att luftkvaliteten är mycket låg. För personer som har andningssvårigheter kan så höga halter innebära problem. Personer som har allvarliga hjärt- eller lungsjukdomar uppmanas då hålla sig borta från hårt trafikerade gator.
I Reykjavík låg askan som ett tunt dis över staden. Mellan Vík í Mýrdal och Skaftafell på sydkusten var sikten enligt Vísir stundtals inte mer än tiotalet meter - trots klart väder.
Anledningen till att askan drog in över södra Island var hårda östliga vindar och torr polarluft samtidigt som det varit ovanligt nederbördsfattig, vilket gör att askan inte binds till marken.
Vegagerðin varnade i går för sandstormar på Mýrdalssandur och askdimma på Skeiðarársandur. På Mýrdalssandur finns alltjämt stora mängder aska från Eyjafjallajökulls utbrott samt sand från Landeyjahöfn.
Veðurstofa Íslands förutspådde dock att askdimmans intensitet skulle minska under gårdagskvällen. Under dagen väntas regn vilket gör att problemet med askan försvinner.
Problemen med aska väntas kvarstå under närmaste åren vid torrt väder och östliga vindar.
Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Grímsvötn.