
Den 25-årige svensken förirrade sig i november förra året på Sólheimajökull. Han ringde nödnumret 112 och bad om hjälp, men innan han kunde beskriva var han befann sig bröts samtalet. Mobiltelefonen kopplades aldrig upp mot någon sändare igen, och räddningsarbetarna tvingades därför söka igenom ett stort område. Den utmattade mannen var nämligen inte säker på vilken glaciär han befann sig.
Efter två och ett halvt dygn hittades mannen död i en glaciärspricka på 620 meters höjd. Räddningsarbetare hade sökt av samma område ett och ett halvt dygn innan 25-åringen påträffades. Förmodligen hade han sökt skydd för vädret i sprickan och där frusit ihjäl.
Dödsolyckan blev startskottet för en debatt om vilka upplysningar vildmarksturister får innan de ger sig av. Många av olyckorna hade kunnat förhindras om resenärerna hade varit bättre informerade om vad som krävs för att till exempel kunna klara sig på en glaciär om ett oväder plötsligt drar in.
I snitt dör tolv resenärer om året på Island. De flesta olyckorna inträffar i trafiken.
Appen 112 Iceland ska hjälpa till att minska olycksrisken och göra det lättare för räddningsarbetare att undsätta turister i nöd. Programmet finns på isländska och engelska för Iphone och Android.
Efter att ha laddat ned appen kan användare enligt ett pressmeddelande skriva in sitt namn och telefonnummer till närstående. Den som ger sig ut i vildmarken kan lämna ett spår efter sig som med hjälp av gps-teknik kan ha en precision på upp till två meter. Spåret fungerar på samma sätt som att lägga ut majskorn eller bröd efter sig - om något går snett kan räddningstjänsten se exakt var spåret upphörde och börja sökandet där.
På appen finns också en nödknapp. När denna används skickas den aktuella gps-positionen direkt till larmcentralen samtidigt som ett telefonsamtal kopplas upp. Den information som samlas in om resenärernas rörelser används endast om de kontaktar larmnumret 112.
Den nya tekniken ska möjliggöra snabbare och mer precisa räddningsinsatser. Appen ska ses som ett komplement till de nödsändare och nödtelefoner som redan finns, och kommer inte att ersätta något befintligt system. Bakom initiativet till 112 Iceland står flera myndigheter och räddningstjänsten.
Här kan du läsa mer om svensken som omkom på Sólheimajökull.