lördag 2 juni 2012

Ikea - Islands mest populära restaurang

440 000 måltider om året. Plus 230 000 drycker, 150 000 varmkorvar, 140 000 glassar och 100 000 efterrätter. Det är årsförsäljningen för Islands mest populära restaurang, som finns i Ikea-varuhuset i Garðabær. Och det är svenska köttbullar som är islänningarnas favorit på menyn, berättar Morgunblaðið.

Varje dag serverar Ikea-restaurangen över 1 000 måltider. I snitt besöker varje islänning varuhuset sju till åtta gånger om året. Köttbullar är det alternativ på menyn som lockar flest kunder, förutom på fettisdagen. Då står traditionsenligt saltkött och bönor på matsedeln till priset av två isländska kronor. Då säljs omkring 4 000 portioner.

Det är inte bara varuhusgäster som äter i restaurangen. Många lunchgäster kommer från arbetsplatser och skolor i närområdet. Eftersom barn under tolv år äter gratis har också andelen föräldrar ökat efter krisen.

Restaurangchefen Arnar Stefánsson säger till Morgunblaðið att huvudsyftet är att erbjuda god mat till bra priser. Men restaurangen är viktig också för den övriga försäljningen:
"Undersökningar har visat att många fattar beslut om möbelköp hos oss i restaurangen."
Köttbullarna är svenska. Restaurangen använder en stor del isländska råvaror och inhemsk husmanskost som fiskibollur och plokkfiskur finns på menyn.