söndag 17 juni 2012

Ólafur Ragnar dubblar försprånget till Þóra

Ólafur Ragnar Grímsson ökar försprånget till Þóra Arnórsdóttir. Den sittande presidenten har nu dubbelt så många anhängare som huvudutmanaren. Samtidigt ökar sympatierna för alla fyra övriga kandidater. Var tredje väljare har fortfarande inte bestämt sig. Det visar en opinionsmätning publicerad i Fréttablaðið.

Det mesta tyder på att Ólafur Ragnar Grímsson lördagen den 30 juni blir historisk genom att då väljas till Islands president för en femte fyraårsperiod. Opinionsundersökningarna ger visserligen varierande resultat, men tendensen är tydlig. Ólafur Ragnar Grímsson har ökat sitt stöd på Þóra Arnórsdóttirs bekostnad. Hon har också förlorat väljare till de fyra övriga kandidaterna.

Fréttablaðiðs mätning visar att andelen osäkra väljare inte minskat. Var tredje har ännu inte bestämt sig eller överväger att strunta i att rösta. Det finns alltså många röster att kämpa om, men om Þóra Arnórsdóttir ska kunna utmana Ólafur Ragnar Grímsson behöver hon inte bara vinna över de osäkra väljarna, utan också locka över röster från den sittande presidenten.

Undersökningen gjordes i onsdags och torsdags, alltså efter de stora kandidatdebatterna och intervjuerna i tv.

Hela 58 procent uppger nu att de avser att rösta på Ólafur Ragnar Grímsson. Þóra Arnórsdóttir backar till 27,8 procent. Han samlar nu mer än dubbelt så många anhängare som huvudutmanaren.

Stödet för de fyra övriga kandidaterna ökar, men ingen av dem är i närheten av att hota någon av förhandsfavoriterna. Ari Trausti Guðmundsson får 8 procent, Herdís Þorgeirsdóttir 3,6 procent, Andrea Jóhanna Ólafsdóttir 1,8 procent och Hannes Bjarnason 1 procent.

Här kan du läsa mer om presidentvalet.