lördag 2 juni 2012

Regeringen rasar - Självständighetspartiet nära majoritet

Fyra av tio vet inte vad de ska rösta på. Men bland dem som har bestämt sig är Självständighetspartiet nära egen majoritet i alltinget - och är dubbelt så stort som de bägge regeringspartierna. Det visar en opinionsmätning utförd av Vísir.

Att det blir ett regeringsskifte på Island nästa vår är i dagsläget ingen högoddsare. Om inte Socialdemokraterna och Gröna vänstern lyckas övertyga den stora del av väljarkåren som i dag är osäkra eller inte avser att rösta talar det mesta för att en borgerlig koalition tar över regeringsmakten om elva månader.

Självständighetspartiet har i undersökningen stöd av 43,7 procent av väljarna, vilket är nästan dubbelt så mycket som 2009 års katastrofval. Om det vore ett valresultat skulle det ge partiet 31 av alltingets 63 platser - bara ett från egen majoritet.

För Socialdemokraterna och Gröna vänstern har trenden gått åt motsatt håll. Socialdemokraterna får 13,6 procent och Gröna vänstern 9,2 procent - tillsammans har de i dag lägre siffror än vad de för tre år sedan hade var för sig, och bägge har förlorat mer än hälften av väljarna. Siffrorna skulle ge Socialdemokraterna nio mandat och Gröna vänstern sex mandat.

Framstegspartiet tar ett närmast historiskt kliv förbi Socialdemokraterna och når 15,8 procent, motsvarande elva mandat. Två nya partier hade precis klarat femprocentspärren. Ljus framtid får 5,3 procent och Solidaritet 5,1 procent, vilket ger tre mandat var.

Ytterligare tre nya partier blir utan representation i alltinget. Högergröna får 3,9 procent och Gryning 2,7 procent. Ingen av de 800 tillfrågade avsåg att lägga sin röst på Folkfrihetspartiet, skriver Fréttablaðið.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.