onsdag 6 juni 2012

Skyllde på passiv cannabisrökning - frias

Mannen stoppades av polisen när han körde bil narkotikapåverkad. Men nu frias mannen i Héraðsdómur Suðurlands. I rätten hävdade han att han utsatts för passiv rökning i en bilverkstad. Och domstolen skriver att det inte går att utesluta att det var därför som blodprovet visade på spår av cannabis.

Polisen stoppade mannen på Eyrargata i Eyrarbakki i februari i år sedan bilen tidigare på dagen observerats utanför ett garage där flera kända missbrukare vistades. Mannen fick först lämna ett urinprov och sedan ett blodprov - bägge visade på spår av cannabis.

Mannen medgav i förhör att han själv rökt cannabis dagligen, men att han slutat använda narkotika omkring ett halvår innan han stoppades av polisen. Anledningen att han slutade med missbruket var att han skulle bli far och därför ville få ordning på sitt liv.

Åklagaren trodde inte på förklaringen och åtalade mannen för narkotikabrott. Men Héraðsdómur Suðurlands skriver i domen att det inte går att utesluta att spåren av cannabis faktiskt härrör från passiv rökning, och friar honom därför.

Flera vittnen bekräftade också att mannen vistats i ett garage där flera ägnade sig åt att röka cannabis. Mannen hävdade själv att han i många timmar under de senaste dagarna suttit i samma soffa som två storrökare. Det var, sade han i rätten, den enda tänkbara förklaringen till spåren av cannabis i blodet.

Här kan du läsa domen i sin helhet.