torsdag 28 juni 2012

Svensk premiär för Häxans tidDet trevliga är att det är en isländsk tv-serie. Det tråkiga är att den inte är särskilt bra. På söndag 21.55 i SVT1 är det premiär för Tími nornarinnar, Häxans tid.

Tv-serien, som ursprungligen visades i RÚV, är baserad på en deckare av Árni Þórarinsson. Journalisten Einar (Hjálmar Hjálmarsson) närmast deporteras från Reykjavík till Akureyri för att från sitt skrubbliknande rum leda Síðdegisblaðiðs lokalredaktion i staden.

För en sensationstörstande kvällstidningsmurvel - Síðdegisblaðið påminner inte så lite om en taffligt skissad vulgobild av DV - är det förstås en plåga att tillbringa dagarna med att försöka hitta personer som orkar stanna och svara på dagens fråga i det ständiga snöfallet. Men snart kommer en forsränningsolycka, ett försvinnande och lite svartkonst in i bilden och sveper bort tristessen och bättrar på svärtan i rubrikerna.

Tími nornarinnar är regisserad av Friðrik Þór Friðriksson. Hyllad och närmast helgonförklarad av många som den moderna isländska filmkonstens fader, sentimental och skriva på näsan-jobbig enligt (förmodligen betydligt färre) andra.

Det första avsnittet sänds alltså nu på söndag. De tre följande avsnitten går också söndagar 21.55 i SVT1. Serien kommer också att gå att se genom SVT Play. Ovan kan du se en trailer för Tími nornarinnar.