![]() |
Illustration: Náttúrufræðistofnun |
Det har gått 39 år sedan vulkanutbrottet på Västmannaöarna slutade. Lavamassorna och nedfallet av aska tvingade öborna från sina hem och omkring 400 bostäder svaldes av lavan. Eftersom vädret varit mycket dåligt dagen innan var dock nästan hela fiskeflottan i hamn, vilket gjorde att evakueringen gick snabbt.
När utbrottet började på natten mot den 23 januari 1973 var det den andra eruptionen i ögruppen på kort tid. I nästan fyra år rasade utbrottet som skapade Surtsey samt ett par mindre öar som snart svaldes av vågorna. Även detta utbrott bildade nytt land - farhågorna var länge att lavaströmmarna skulle täppa igen hamnen och därmed slå ut Hemöns basnäring, fisket.
I stället lyckades öborna genom att spruta enorma mängder kallt havsvatten på lavan ändra dess riktning. När utbrottet upphörde i juli visade det sig att det land som skapats av lavan gjorde infarten till hamnen mindre utsatt för vågor.
Då mätte Eldfell, som skapades av utbrottet, 220 meter. I dag är berget strax över 200 meter. Trots omfattande planteringar fortsätter det att erodera.
Nya mätningar på 178 platser visar att Eldfell också har svalnat betydligt, men att det alltjämt är mycket hett vid vulkanen. I juni i år var temperaturen på 15 centimeters djup över 50 grader på 5 300 kvadratmeter mark. När den förra mätningen genomfördes år 1990 uppmättes samma temperatur på 69 000 kvadratmeter. Även områdena där temperaturen överstiger 100 grader har minskat kraftigt - från 5 600 kvadratmeter år 1990 till 2 100 kvadratmeter i år.
Nedkylningen väntas fortsätta, men det kommer under lång tid framöver att vara mycket varmt på toppen. Allra hetast är det vid kraterns östra sida. På tre platser var temperaturen på 15 centimeters djup över 200 grader - som mest 290 grader. Sommaren 2009 mättes temperaturen på samma plats men på ett djup av 40 centimeter till 450 grader. Det är sannolikt att där inte skett någon påtaglig nedkylning under de tre senaste åren.
Anledningen till att det fortfarande är så varmt är att varma gaser stiger upp ur avsvalnande bergarter i vulkanens inre mot kraterns högsta punkter.
Här kan du läsa mer om Eldfell och vulkanutbrottet på Västmannaöarna.