lördag 28 juli 2012

I dag öppnar Iceland på Island

När dörrarna i dag öppnas till den första butiken i Kópavogur blir Jóhannes í Bónus i stället Jóhannes í Iceland. Bónusgrundaren Jóhannes Jónssons mål med den nya satsningen är att erbjuda de lägsta priserna på livsmedel i landet. Iceland kommer också att erbjuda hemkörning av varor.

Lördagen den 8 april 1989 öppnade Jóhannes Jónsson och Jón Ásgeir Jóhannesson den första Bónusbutiken i Reykjavík. Lågpriskedjan blev snabbt en enorm succé. Genom spartansk inredning, begränsat sortiment och allt färdigpaketerat kunde Bónus pressa priserna. Det dröjde inte många år innan Bónus blivit den största livsmedelskedjan i landet. I dag finns 28 butiker i landet med totalt omkring 850 anställda.

Bankkollapsen tvingade även detaljhandelsimperiet Baugur på knä. Jóhannes Jónsson och Jón Ásgeir Jóhannesson förlorade kontrollen över Bónus. I slutet av förra året börsintroducerades moderbolaget Hagar. Jóhannes Jónsson försökte länge köpa tillbaka butikskedjan Arion Banki, men misslyckades. Så småningom sålde han även innehavet i de fem Bónusbutiker som finns på Färöarna.

Affärspartnern Malcolm Walker lyckades nyligen återta kontrollen över Iceland Foods, en kedja han var med och utvecklade till en stabil vinstmaskin innan Baugurkollapsen såg till så att aktiemajoriteten i stället hamnade hos Landsbanki och Glitnir. Nu blir Jóhannes Jónsson en nygammal kompanjon när han som franchisetagare öppnar den första Icelandbutiken på Island.

I dag klockan 11 lokal tid öppnas dörrarna till butiken på Engihjalli Kópavogur. Malcolm Walker kommer att finnas på plats - men Jón Ásgeir Jóhannesson, som av många islänningar ses som en av de personer vars affärer utlöste finanskrisen, är inte inblandad i detta projekt.

Till skillnad från brittiska Iceland Foods kommer den isländska butiken att sälja betydligt mer än djupfryst mat. Den kommer också att erbjuda hemkörning av tunga torrvaror för 1 000 isländska kronor över hela landet. Jóhannes Jónsson säger till Vísir att målet även denna gång är att erbjuda landets lägsta priser:
"Vi siktar på att vara mycket låga när det gäller priser, och jag har i tjugo år drivit en butik som hade de lägsta varupriserna på Island och jag tänker fortsätta på den vägen."
Här kan du läsa mer om Iceland.