fredag 6 juli 2012

Inga nya spår efter isbjörnen på Vatnsnes

Foto: Lögreglan á Blönduósi
Inga nya spår efter den försvunna isbjörnen upptäcktes under gårdagens sökande. De spår som fanns i sandstranden nedanför gården Geitafell på Vatnsnes gör dock att polisen är övertygad om att det var en björn som tagit sig i land. Om isbjörnen på nytt skulle dyka upp i närheten av befolkade områden eller boskap kommer den att skjutas. Bönder i området har av polisen ombetts ha sina gevär redo om djuret åter skulle simma i land.

I onsdags eftermiddag såg en italiensk familj vad de trodde var en isbjörn i vattnet nedanför gården Geitafell på Vatnsnes på nordvästra Island. Polisen hittade senare spår vid stranden som med stor sannolikhet tros vara efter isbjörnen. Spåren var djupa, 20 till 25 centimeter i diameter och ledde ned i vattnet. Senare hörde en kvinna av sig och trodde sig ha sett björnen i samma område redan på förmiddagen.

Foto: Landhelgisgæsla Íslands
Landhelgisgæsla Íslands sökte i går av kusten från Skagafjörður i öster ända till Bjarnarfjörður på Hornstrandir i nordväst. En skytt fanns ombord. Dagens enda fynd blev dock enligt ett pressmeddelande en vågmätarboj som slitit sig loss från Straumnes och drivit söderut.

Bojen tros ha drivit in mot Húnaflói samma väg som isbjörnen. Drivisen, som sträcker sig ut från den grönländska ostkusten, har de senaste veckorna inte legat särskilt långt från Hornstrandir i nordväst, och de starka havsströmmarna skulle föra djuret runt Hornstrandir och rakt in i Húnaflói - där en isbjörn tros ha befunnit sig i onsdags.

Vatnsnes är platsen för en av Islands största sälkolonier. Vid förra årets räkning uppgick beståndet till 1 033 djur. Årets räkning sker den 22 juli. Vignir Skúlason, direktör för Selasetur Íslands i Hvammstangi, säger i Morgunblaðið att han tror att årets deltagande blir ännu bättre:
"Folk kan kanske räkna isbjörnar på vägen."
Foto: Lögreglan á Stykkishólmi
Kjartan Sveinsson, som arrangerar sälskådning ombord båten Brimill från Hvammstangi, tror att det blir oerhört svårt för Landhelgisgæsla Íslands att hitta isbjörnen när området som behöver sökas av är så stort. Han säger till Vísir att han tror att isbjörnen har vänt hemåt mot Grönland. Det finns gott om kutar som med en vikt på omkring 15 kilo blir ett lagom stort byte inför simturen tillbaka:
"Jag anser att sannolikheten är större att vi vinner på lotto än att vi ser någon isbjörn. ... Jag tror att den bara svingade sig upp på land där och nu har gett sig ut på havet igen. ... Detta är en isbjörn som kommer från Grönland och jag tror att den åter är på väg dit. ... Det är väldigt enkelt för den att få sig en matbit nu eftersom sälhonan har avvänjt kutarna och det är säkert inget problem för den att få tag på en kut eller kanske två."
Landhelgisgæsla Íslands flög på nära håll över flera av sälkolonierna under gårdagen. Där fanns dock inga tecken på att en isbjörn skulle ha varit i närheten eller ha försökt attackera någon av kolonierna.

Foto: Lögreglan á Stykkishólmi
Polisen fick i går kontakt med den familj som observerade björnen och också fotograferade och filmade den. De följde även djuret med kikare och var övertygade om att det rörde sig om en isbjörn. Kristján Þorbjörnsson, polischef i Blönduós, säger till Vísir att bilderna inte bevisar att det var en björn. De är tagna på ett avstånd av cirka 100 meter och det går inte att utesluta att det skulle kunna vara en säl. Polisen utgår dock från att det faktiskt var en isbjörn - och där väger spåren på stranden tyngre.

Kristján Þorbjörnsson säger till Vísir att bönderna på Vatnsnes har uppmanats till vaksamhet. De som har gevär i området har fått beskedet att ha dem redo ifall björnen skulle dyka upp i närheten. Det är inte säkert att isbjörnen skjuts om myndigheterna på nytt skulle få syn på den - men om den tar sig i land och närmar sig bebyggelse eller boskap finns det lokala regler som tillåter att den skjuts, trots att isbjörnar internationellt är fredade:
"Det säger sig naturligtvis självt att vi inte vill ha så ilskna djur vid bebyggelse. ... Det finns ingen anledning att vara rädd. Folk behöver helt enkelt vara på sin vakt. Vara försiktiga och ha ögonen öppna. ... De kan vara utan mat i åtta till nio månader. Det är inte nödvändigtvis hunger som gör dem farliga, utan dess brutalitet och oförutsägbara natur."
Konráð Jónsson, bonde på Böðvarshólar på Vatnsnes, säger till RÚV att han inte fruktar isbjörnen:
"Men jag förstår mycket väl människorna i området, turisterna som vandrar omkring här. Det är väldigt mycket turister och det är dåligt med denna osäkerhet som råder. Att det inte går att få bort den på något sätt."
Foto: Lögreglan á Stykkishólmi
Hjörtur Magnason, distriktsveterinär i Austurland, är mycket kritisk till att polisen vänder sig till lokalbefolkningen för att vid behov avliva isbjörnar. De saknar enligt honom både kunskaper och utrustning för att kunna göra detta på ett säkert sätt. De bönder som uppmanas till beredskap har i regel gevär med en kaliber på .243 avsedda för räv och ren. Internationellt krävs minst .338 för att skjuta björn.

Han efterlyser i Morgunblaðið en handlingsplan för att hantera isbjörnar som tar sig i land på Island. Annars kan det gå illa om skytten med ett gevär avsett för räv inte träffar björnen i huvudet eller en artär:
"Det är som som det uppstår total förvirring när björnen kommer och ingen vet vad som ska göras. ... Jag anser att det borde finnas en beredskapsplan och att det bör finnas utvalda personer i varje region som har tillstånd, rätt kaliber och rätt kalibrerade, granskade gevär."
Landhelgisgæsla Íslands kommer att fortsätta sökandet efter isbjörnen med helikopter i dag. Vädret är dock inte lika klart som under onsdagen och torsdagen vilket försämrar utsikterna för att få syn på en eventuell isbjörn.

Här kan du läsa mer om sökandet efter isbjörnen.