söndag 15 juli 2012

Islandshäst sparkade ihjäl räv på jakt efter byte

Fjällräven har de senaste åren vågat sig ända in i Reykjavík. Samtidigt som beståndet växer har många kommuner dragit in skottpengarna på räv. På många håll i landet äter den mängder av fågelägg - och har vid enstaka tillfällen till och med gett sig på lamm. Men när en fjällräv sökte efter byte i hästhagen i Leirubakki gick ett tvåårigt sto till motattack och sparkade ihjäl rovdjuret.

Under de senaste åren tros beståndet av räv ha ökat kraftigt. Indragna skottpengar gör att färre jägare skjuter räv. Räven blir också allt modigare. För några år sedan blev den bofast i Reykjavík och en koloni håller till vid flygplatsen, medan det finns ännu fler i stadens utkanter.

En kommun som av besparingsskäl slopat bidragen är Borgarbyggð. År 2008 öronmärkte kommunen tio miljoner isländska kronor för skottpengar, men anslagen försvann i samband med de nedskärningar som gjordes när finanskrisen drabbade landet. Sedan dess har räven ökat i antal.

Förra sommaren rapporterade Morgunblaðið att räv ätit upp varje gåsägg i Skorradalur. I samma område attackerade en räv även ett friskt lamm genom att bita det i halsen. Bonden hörde dock angreppet och lyckades skrämma bort räven, berättade Morgunblaðið.

Vid gården Leirubakki sydväst om Hekla inträffade nyligen ännu en incident med räv. Ett fullvuxet djur tog vägen genom hästhagen i jakt på något att äta. Om räven faktiskt försökte ge sig på de två tvååriga ston som fanns i hagen är tveksamt, men ägaren Anders Hansen berättar i Morgunblaðið hur han såg islandshästarna frusta och sedan sätta efter räven och jaga den runt hagen:
"Det otroliga inträffade ... att unghästen fick räven på flykt och hann upp den. Den tvekade inte utan slog den med frambenet så att den skadades. Och efter att den hade sett den liggande i gräset gick den åter till attack och utdelade ett dödande slag."
Här kan du läsa mer om fjällräven.