söndag 29 juli 2012

Personlig mobilguide till östra Island

Austurland ligger längst bort från Reykjavík och är den region där det är glesast mellan turisterna. Den som besöker området kan nu göra det utan att bekymra sig om avsaknaden av guidade turer. En ny app erbjuder flera olika rutter där en kunnig lokalguide berättar om de platser som dyker upp längs vägen.

Appen heter Smartguide North Atlantic och finns just nu kostnadsfritt för Android och Mac. Den innehåller i dagsläget sex guidade turer på östra Island med Egilsstaðir som nav. Fem av dem - två runt Lagarfljót, Jökuldalur, Hrafnkelsdalur och en rundresa med stopp i bland annat Reyðarfjörður, Fáskrúðsfjörður, Stöðvarfjörður och Breiðdalsvík - är avsedda för bil och den sjätte är en stadsvandring i Eskifjörður.

Tanken är att resenären ska ladda ned appen innan avresan. På plats används gps-teknik som gör att appen väljer rätt berättelse på rätt ställe.

Berättelserna består främst av lokalhistoria, natur och kultur. Berättar gör kunniga personer från bygden. Appen ska alltså fungera som en elektronisk följeslagare på resan.

Appen innehåller utöver guidernas berättelser även bilder. Den som hellre lyssnar på hemmaplan före avresan går därmed inte miste om hur det faktiskt ser ut på de platser som skildras.

Austurland är den första regionen som blir något av ett tema för Smartguide North Atlantic. Sedan tidigare finns där e-guider - vissa är gratis - till andra platser i landet samt Färöarna och Grönland.