lördag 28 juli 2012

Presidentparet undsatte hund på vift

"Jag heter Ólafur Ragnar. Kan det vara så att du äger en hund?" undrade en bekant röst när Ellert Magnason stod på Hemöns golfbana. Och det var ingen som skämtade med honom. Chihuahuan Cesar hade rymt från hundvakten i Garðabær. De som tog hand om den vilsna hunden var presidentparet Ólafur Ragnar Grímsson och Dorrit Moussaieff.

När Ingunn Yngvadóttir och Ellert Magnason lämnade hemmet i Keflavík valde de att lämna familjehunden Cesar hos mannens föräldrar i Garðabær. Men i ett obevakat ögonblick lämnade chihuahuan bostaden och gav sig ut på upptäcktsfärd. Den som fick syn på den vilsna och rädda hunden på Hagkaups parkering var presidenthustrun Dorrit Moussaieff.

Hunden hade uppenbarligen ingen ägare på platsen. Så Cesar fick följa med i presidentparets bil hem till Bessastaðir. På kopplet fanns en bricka med telefonnummer till ägaren. Ingunn Yngvadóttir berättar för Víkurfréttir att en förvånad Ellert Magnason plötsligt hade presidenten i luren mitt under golfrundan:
"Jag heter Ólafur Ragnar. Kan det vara så att du äger en hund?"
Ólafur Ragnar Grímsson meddelade att Cesar fanns att hämta på Bessastaðir. Efter ett flitigt telefonerande fram och tillbaka var paret övertygade om att det faktiskt inte var ett skämt. Ellert Magnasons föräldrar åkte raka vägen till presidentens residens för att hämta rymlingen. När de anlände gick Dorrit Moussaieff omkring i träningsoverall med Cesar i famnen. Hunden var så skärrad av äventyret att inte ens hundgodis var av intresse.

Ingunn Yngvadóttir säger i Víkurfréttir att Dorrit Moussaieffs sätt att ta hand om den vilsna familjehunden är typiskt för presidenthustrun:
"Hon är helt underbar och detta visar bara vilket slags människor som paret är. Ingen annan än Dorrit hade förmodligen gjort något sådant."