torsdag 26 juli 2012

Svarta döden kommer till Norge

Black Death Beer börjar säljas på Vinmonopolet i Norge. Ölet säljs på prov i drygt hundra butiker. Black Death Beer hyllades i ett blindtest för sin smak - men också för etiketten och namnet. På Island var det i stället just etiketten som höll på att stoppa märket från att nå ut i systembutikerna.

Under många år har Black Death Beer sålts i taxfree-butiken på flygplatsen i Keflavík samt på krogar och barer över hela landet. Men när producenten ville att ölet även skulle börja säljas i statliga Vínbúðins butiker blev det först nej. På etiketten finns nämligen texten Drink in peace, vilken ansågs vara ovidkommande. Därför blev det stopp.

Men producenten överklagade och avslaget omprövades innan finansdepartementet hunnit avgöra frågan. Sedan i våras säljs nu Black Death Beer i tre isländska systembutiker.

Black Death Beer har nu också nått Norge, där ölet inledningsvis säljs på prov i drygt hundra av Vinmonopolets butiker. Det fick höga betyg i blindtest och även namnet och etiketten lovordades. Importören tror enligt Vísir att hårdrockare kommer att vara en självklar målgrupp för Black Death Beer.

Den svensk som överväger att provsmaka får betydligt mer öl för pengarna på Island. I Vínbúðins butiker kostar en flaska 359 isländska kronor, hos Vinmonopolet 45,40 norska kronor. Det går alltså nästan tre isländska flaskor på en norsk.

Black Death Beer bryggs av Vífilfell i Akureyri. Ölet har en alkoholhalt på 5,8 procent och smakar lite lätt rökig lakrits.

Här kan du läsa mer om Black Death Beer.