torsdag 5 juli 2012

Wow Air anklagar Iceland Express för spioneri

Wow Air anklagar konkurrenten Iceland Express för företagsspionage. Flera av bolagets toppchefer har polisanmälts för att ha avlyssnat radiotrafik på flygplatsen i Keflavík med syftet att komma över känslig information om Wow Air. Iceland Express slår ifrån sig kritiken men medger att det sker kontinuerliga räkningar av hur många som reser med andra flygbolag.

Stämningen mellan de konkurrerande flygbolagen Iceland Express och Wow Air har präglats av misstänksamhet ända sedan starten. Iceland Express hade ett uselt 2011 med mångmiljonförluster, enorma förseningar och utbrett missnöje bland passagerarna med bolagets service. För att rädda verksamheten undan konkurs fick huvudägarna skjuta till nytt kapital samtidigt som årets trafik bantades avsevärt. En anledning till förra årets usla ekonomiska resultat var satsningen på flyg till USA som aldrig var i närheten av att gå ihop sig.

I höstas hoppade vd:n Matthías Imsland av och började direkt hos färska uppstickaren Wow Air. Iceland Express ville stoppa honom från att gå till konkurrenten och hävdade att han satt inne med känslig information som gjorde att anställningsavtalets villkor om karantän skulle utlösas.

Matthías Imsland ansåg att detta avsnitt i avtalet var ogiltigt och fortsatte jobba för konkurrenten. Hos Iceland Express slutade ytterligare en vd efter bara någon vecka på posten. Ytterligare chefer har bytt från det ena bolaget till det andra. Wow Air har dessutom lagt beslag på Iceland Express gamla kontorslokaler i Reykjavík.

Det är ingen hemlighet att bägge bolagen har det kämpigt. Wow Air brottas med låg beläggning - det ryktas om att i snitt bara hälften av platserna säljs - medan Iceland Express alltjämt har ekonomiska bekymmer. Men sedan underentreprenören Astraeus gick i konkurs i november och CSA Airlines tog över trafiken har åtminstone Iceland Express punktlighet förbättrats avsevärt.

Under andra halvan av juni lyfte enligt Túristi över 90 procent av de inhemska bolagens turer - Icelandair, Iceland Express och Wow Air - i tid från Keflavík. Förra sommaren var den siffran knappt hälften, framför allt beroende på Iceland Express många och långa förseningar.

Nu trappas konflikten mellan Wow Air och Iceland Express upp ytterligare. Wow Air har polisanmält Iceland Express för företagsspioneri. Konkurrenten anklagas för att avlyssna Keflavík Flight Services, det bolag som sköter servicen på marken åt Wow Air. Genom att följa radiotrafiken ska Iceland Express försöka komma över information om Wow Air. Personal ska också ha erkänt på plats att syftet var att kunna kartlägga konkurrentens passagerarstatistik. Uppgifterna ska sedan ha förts vidare till Pálmi Haraldsson, Iceland Express huvudägare och styrelseordförande, skriver Morgunblaðið.

Informationschefen Heimir Már Pétursson och vd:n Skarphéðinn Berg Steinarsson kallade i går till en presskonferens där de förnekade alla anklagelser om företagsspioneri. De ansåg att uppgifterna om avlyssning var allvarliga och absurda.

I ett pressmeddelande skriver Iceland Express att bolaget anlitade Keflavík Flight Services till och med november förra året. I och med Astraeus konkurs blev bolaget tvunget att hitta en annan partner som hade de tillstånd som krävdes. Vad Iceland Express hade var dock tillstånd till radiokommunikation via en särskild kanal på flygplatsen i Keflavík. När sedan Keflavík Flight Services började arbeta för Wow Air i juni fick de lov att nyttja samma kanal.

Iceland Express anser att det är obegripligt att bolaget anklagas för företagsspioneri genom att använda sin egen utrustning - även om den också lånats ut till Wow Air. Nu drar Iceland Express in de utlånade apparaterna och Wow Airs personal får därmed hitta andra sätt att kommunicera med varandra på flygplatsen.

Samtidigt medger Iceland Express att det sker en kontinuerlig kartläggning av konkurrerande flygbolags trafik. Denna består i att medarbetare räknar hur många passagerare som går av och på varje flygning. Detta sker helt öppet och syftet är att undersöka marknadsläget för andra bolag som trafikerar Keflavík.

Iceland Express passade även på att offentliggöra sina egna siffror för konkurrentens trafik. Om dessa är korrekta lär Wow Air ha det svårt att gå runt - bottennoteringen är en flygning till Zürich i början av juni som bara hade 30 passagerare. Bolaget fortsatte även att anklaga Matthías Imsland för att ha börjat arbeta för Wow Air innan han slutade som vd för Iceland Express. Detta ska framgå genom en mejlkonversation som också offentliggjordes i går. Matthías Imsland menade att diskussionerna om att hyra en ny flygplansflotta skulle gälla Iceland Express, men detta tillbakavisas enligt Tímarím av den nuvarande ledningen.

Här kan du läsa mer om turerna kring Iceland Express och Wow Air, här, här och här Iceland Express passagerarräkningar och här Matthías Imslands mejlväxling med syftet att hyra flygplan för Wow Airs räkning.