fredag 10 augusti 2012

Flyg mellan Reykjavík och Húsavík året runt

Flygbolaget Ernir fortsätter med trafiken mellan Reykjavík och Húsavík även under vinterhalvåret. Passagerartillströmningen har under våren och sommaren varit så god att linjen nu permanentas. Som tidigare blir det sju turer i veckan i varje riktning.

I april började Ernir trafikera flygplatsen i Húsavík från Reykjavík. Det var första gången på fjorton år som Húsavík använts för reguljärflyg.

Intresset har varit så stort att rutten nu förlängs över vinterhalvåret. Det blir sju avgångar i veckan i varje riktning. Det blir en tur på söndagar och två på tisdagar, torsdagar och fredagar. De senare är även skräddarsydda för turistnäringen så att resenärer kan besöka Húsavík och Mývatn under dagen och återvända till huvudstaden på kvällen.

År 2010 gick Flugfélag Vestmannaeyja i graven när bolaget miste trafiktillståndet. Bolaget flög mellan Selfoss och Bakki på fastlandet till Västmannaöarna. Intresset för trafiken minskade dock i samband med att den nya hamnen vid Bakkafjara invigdes och minskade överfartstiden med färja.

Under årets þjóðhátíð började Eyjaflug på nytt trafikera Hemön och Bakki. Om det blir frågan om någon permanent flygförbindelse på den sex minuter långa sträckan mellan Bakki på fastlandet och Västmannaöarna återstår dock att se.

Här kan du läsa mer om flyget till Húsavík.