måndag 20 augusti 2012

Islänningar demonstrerade för Pussy Riot - riskerar åtal

Fyra islänningar riskerar åtal för att ha smädat Ryssland. Demonstranterna ska ha tagit sig in på den ryska ambassaden i Reykjavík i samband med en manifestation för Pussy Riot. Där tog de ned den ryska flaggan och hissade i stället en luva i flaggstången. Om de misstänkta fälls riskerar de upp till sex års fängelse.

Smädelse av främmande stat eller flagga tillhör inte de vanligaste åtalspunkterna i de isländska domstolarna. I strafflagens paragraf 95 fastslås att den som smädar en främmande stat, dess flagga eller statsöverhuvud kan dömas till fängelse i upp till två år. Om brottet anses som grovt är maxstraffet sex års fängelse. Att smäda en ambassadör eller kränka en ambassads territorium innebär också smädelse av främmande stat.

Lagen instiftades år 1940. I mitten av 1990-talet argumenterade Svavar Gestsson, Steingrímur J. Sigfússon och Bryndís Hlöðversdóttir i en motion för att den skulle omformuleras. Alltingsledamöterna diskuterade då om lagen skulle kunna användas för att tysta kritik mot Iraks diktator Saddam Hussein. Han beskrevs i isländsk press som en hänsynslös envåldshärskare - något som hade kunnat visa sig straffbart.

Trion påminde i motionen om hur författaren Þórbergur Þórðarson en gång i tiden dömdes till böter för att ha kallat Adolf Hitler för en sadist som stod bakom överlagda övergrepp mot försvarslös civilbefolkning. Hæstiréttur Íslands ansåg det kränkande för en utländsk kulturnation att få sin ledare skildrad som en hänsynslös våldsverkare - oavsett sanningshalten i påståendena - och fällde därför Þórbergur Þórðarson.

Nu är samma lag aktuell på nytt. Den 11 juli i år anordnades en demonstration utanför den ryska ambassaden i Reykjavík mot gripandet av Pussy Riot. Några demonstranter trotsade polisens avspärrningar och tog sig in på ambassadområdet. Där halade de den ryska flaggan och hissade i stället i flaggstången en färgglad luva av samma typ som Pussy Riot använder.

I fredags samlades ett hundratal personer på nytt för att protestera utanför Rysslands ambassad. En civilklädd polis ska enligt Smugan då ha meddelat att fyra personer utreds för att ha smädat Ryssland i samband med den tidigare demonstrationen.

Vem som står bakom polisanmälan är inte känt. Det ska dock inte vara den ryska ambassaden.

Två av de misstänkta uppger för DV att de räknar med att kallas till förhör under veckan. En av dem har också tagit kontakt med en advokat.