måndag 6 augusti 2012

Kaupþing köpte tre av fyra aktier i den egna banken

Kaupþing köpte aktier i den egna banken för 96 miljarder isländska kronor året före kraschen. Banken svarade dessutom för 75 procent av affärerna med de egna aktierna på den isländska börsen. Tolv tidigare toppchefer misstänks nu för marknadsmissbruk eller för att ha haft kännedom om affärerna.

De tre fallna isländska affärsbankerna misstänks samtliga för omfattande marknadsmissbruk. Bankerna uppges systematiskt ha försökt vilseleda marknaden om efterfrågan på de egna aktierna. För att hålla börskursen uppe köpte Kaupþing, Glitnir och Landsbanki egna aktier.

Åtminstone Glitnir och Kaupþing misstänks dessutom ha inrättat ett system om att köpa upp varandras aktier som ett sätt att inte överskrida taket för innehav i den egna banken.

Den 8 oktober år 2008, dagen innan Kaupþing togs över av myndigheterna, bestod avdelningen för egna affärers tillgångar till 92 procent av aktier i den egna banken. Köpen gick på 96 miljarder. Under de sista månaderna före kraschen köpte Kaupþing mellan 60 och 75 procent av de egna aktierna som omsattes på börsen, rapporterar RÚV.

Nya uppgifter gör gällande att Kaupþing såg till att visa intresse för aktier i den egna banken strax efter öppning och strax före stängning varje börsdag. Tidpunkterna ansågs vara en nyckel till att skapa en bild av en större efterfrågan än vad som egentligen fanns.

Enligt RÚV började innehavet av aktier i den egna banken redan i april 2007 mörkas för styrelsen. I stället presenterades falska rapporter om ägarförhållandena.

I normala banker finns vattentäta skott mellan värdepappersavdelningen - som ser om placeringar åt andra - och avdelningen för bankens egna affärer - som placerar bankens tillgångar. Så var det inte hos Kaupþing. Ett flitigt utbyte av information uppges ha förekommit. Detta bidrar till att understryka misstankarna om marknadsmissbruk.

En stor del av de aktier som Kaupþing faktiskt köpte såldes visserligen vidare, men storköparna var personer eller bolag med kopplingar till banken. Affärerna genomfördes dessutom undantagslöst med hjälp av lån från Kaupþing med aktierna som enda säkerhet. När kursen rasade gick därför dessa aktieägare skadeslösa ur kraschen.

År 2009 anmälde Fjármálaeftirlitið, den isländska finansinspektionen, tolv tidigare toppchefer i banken till åklagare för vidare utredning. Alla har dock inte delgetts misstanke om brott.

Här kan du läsa mer om misstänkt marknadsmissbruk inom Kaupþing och Glitnir.